Народното събрание може да помогне на МВР в борбата с мигрантския натиск. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. "Това би станало по два начина - като разгледа и гласува внесените в парламента законопроекти за промени в Наказателния кодекс във връзка с трафика на хора.

И, ако се стигне до гласуване на Закона за държавния бюджет, да бъдат отпуснати средства за набавяне на технически средства за охрана на границата и подобряване сигурността на служителите, както и обезпечаване на заявеното увеличение на щатове в Гранична полиция", посочи министърът. Демерджиев разкри, че при разговор със служители на Гранична полиция е казано, че до 2009 г. дирекцията е била добре обезпечена и финансирана, а след това е имало системно недофинансиране, което води до различни недостизи. Министърът посочи още, че МВР променя постоянно тактиката за противодействие в борбата с трафика.

Причината е, че „каналджиите“ също променят постоянно своята.

Той добави, че от Италия, Полша, Латвия, Беларус и други държави у нас идват хора, които да трафикират мигранти. Причината, според Демерджиев, е в ниските наказания, като отчете, че от приключили 2485 дела за трафик през 2021-2022 г. само по 158 от тях има наложени ефективни наказания. Като уточни, че хората, които задържа МВР за трафик на мигранти, биват освобождавани след наложена глоба или условна присъда.