сн. ,,Труд”

Баща на две деца от малкия град Смядово остана сам родител заради Facebook. BG VOICE съобщи накратко новината в миналия си брой: съпругата на 35-годишния Владимир Станев го напусна след запознанство в популярната социална мрежа, а той поиска развод и го получи през миналата седмица от районния съд във Велики Преслав. Историята му със сигурност не е единствена в света, но самотният баща се съгласява да разкаже подробности, за да бъде за урок и на други влюбени на прага на 14 февруари. С хубавата Дияна решили да се вземат навръх празника на любовта през 2002 г. ,,Ех, сега щяхме да имаме годишнина, но стана тя...", въздиша младият мъж. Успокоява се, че датата пак е прекрасна, защото е рожден ден на дъщеря му, която става на 11 години. С година по-малък е синът му. От юли миналата година до сега майка им не ги е виждала.

,,Не знам как е възможно, как й дава сърцето. Сякаш

дяволът се всели в тази жена

- много се промени", казва Владо. Всичко започнало през март 2013 г., когато Дияна помолила съпруга си да й направи регистрация във Facebook. До този момент двамата ползвали общ профил и като си пишела с приятелки, все се налагало да обяснява, че е тя. Това бил мотивът за отделен профил и Владо се съгласил. Иначе общият бил още от 2010 г., докато фамилията живяла 14 месеца в Испания. ,,Видях, че Facebook е средство за комуникация - така поддържахме връзка с приятелите и роднините", обяснява мъжът. Не подозирал изобщо, че фейсбукът ще разбие семейството му. Само за 2-3 месеца съпругата му се сдобила със 180-190 ,,приятели". ,,Аз за години имах само 85 в листата си", сеща се сега Владо. Започнала да се застоява пред новозакупения лаптоп.

Мъжът го взел за хиляда лева и още изплаща злополучната вещ. Свекървата Радка добавя, че всъщност умната машина била купена заради децата. ,,Внуците искаха да играят на него, а майка им все им викаше: „Имам работа на компютъра!", разказва жената. Сега проклетисва лаптопа. ,,Не е от това. Фейсбук не разваля семейства, не прецаква брака. Всичко зависи от акъла на човек. Ако нямаш, така става", вдига рамене Владо и дърпа яко от цигарата. На 18 юли миналата година съпругата му изчезнала, сякаш потънала вдън земя. До този момент изобщо не подозирал, че жена му копнее за друг, кълне се Станев. Пет дни била неоткриваема, а телефонът  - изключен.

Съпругът хукнал да я обявява за издирване в полицията. Оттам го върнали да донесе акта за граждански брак. Точно тогава дошла вест от приятелка, че Дияна е жива и здрава, но с друг мъж. Била в село Оброчище, Добричко.

Владо разбрал, че го е заместила с 19-годишен. Тогава започнал да рови в скайпа й и открил какво са си говорили през последните дни. ,,Много те обичам", пишела 32-годишната жена на младежа. Той питал: ,,Наистина ли?" А майката на две деца отговаряла: ,,Ще разбереш, когато се съберем." Този диалог се е запечатал в съзнанието на бащата и сега го рецитира като стих. Обяснява, че според проучванията му двамата се запознали в началото на юли във фейсбук и до средата на месеца вече били лудо влюбени.

Когато Владо най-после успял да се свърже с жена си и я попитал как така ги зарязва, тя обяснила: ,,Така ми щукна." Директно попитал какво ще прави, ако новият й бие шута, но чул твърдото: ,,Няма!" Обяснява, че

бившата му съпруга е горд човек

и едва ли ще пожелае да се върне в семейното гнездо. Децата също не искат такава майка, не са проронили и сълза за нея, били огорчени. Владо се диви какво й е липсвало. Умува, че сигурно се е изплашила от домакинската работа. Преди година със спечеленото в Испания си купили самостоятелна къща с 2 декара двор. Насадили домати, пипер и зеле, трябвало да се копае. Имали и лозе.

„Дияна е била изоставена от майка си, викала е ,,мамо" на баба си. Мислех, че е щастлива със собствен дом", обяснява мъжът. Освен това не крие, че двамата се запознали в евангелската църква и Дияна била вярваща жена със страх от Бог. Затова бягството от дома  е шок за всички.

Владо разказва, че преди да заминат заедно за Испания, той работел сам там три години. И съпругата му не му изневерила, въпреки че бил далече. За себе си пък казва, че като всеки мъж - види ли хубава жена, ,,хвърлям по едно око". ,,Нищо повече не съм допуснал, държах си на семейството и се борех да имаме къща и да се отделим", кълне се Станев.

В неговия Facebook още се мъдрят общите им щастливи снимки, но на 22 юли миналата година е обявил ,,край на връзката" и вече се е описал като ,,необвързан". А Дияна е ,,блокирал". От миналата седмица официално е разведен и от съда. Магистратите присъдили майката, която

изобщо не стъпила на делото

да плаща общо 230 лв. издръжка на двете деца. Сега Владо очаква да започне да получава и детските добавки за тях. Междувременно останал без работа, съкратили го от местния завод за радиатори и е на трудовата борса. В понеделник ще вземе първото обезщетение. Затова е договорил да купи торта на вересия от кварталния магазин, за да празнуват рождения ден на дъщерята.

Владо не крие, че във Facebook вече го заговарят доста жени. Засега обменя с тях само рецепти и съвети за децата. Понякога прекъсва разговорите с ,,Пералнята изпра, имам да простирам" или ,,Отивам да готвя".

Нищо сериозно няма с друга, но е възможно и на него във Facebook да му излезе вторият късмет. Той се рекламира като добър съпруг, който не вдига кавги и признава, че ,,когато се почерпя, си лягам".

Цветелина Георгиева