17-годишният Мак Ръдърфорд кацна усешно на летище до София. Така той стана най-младият пилот, обиколил света със самостоятелен полет. Тийнейджърът потегли на околосветската си обиколка от България през март. Така за шест месеца той премина през 52 държави и успя да подобри рекорда на по-голямата си сестра - Зара, която преди няколко месеца направи подобно нещо, но на 19 години. Мак се приземи на летището край радомирското село Кондофрей.

Постижението му ще бъде записано в Книгата на рекордите „Гинес“.

Мак Ръдърфорд е 17-годишен белгийски пилот, който премина през 52 държави с ултралек самолет в опит да подобри два световни рекорда - за най-млад пилот, обиколил света сам, и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет. Сестра му Зара пристигна заедно с родителите си Беатрис и Сам Ръдърфорд, за да посрещне брат си. Родителите много ни подкрепят, естествено, мама е леко притеснена, каза Зара. По думите й в момента семейството е развълнувано, но няма търпение всички да се съберат отново вкъщи. Зара, която постави световен рекорд в началото на годината, каза, че винаги е мечтала да обиколи света, и го определи като невероятно приключение.

„Не съм мислела, че е възможно, тъй като ми се струваше прекалено сложно, скъпо и опасно“, допълни Зара.

В последната година на гимназията обаче се върнала към мечтата си и решила да опита. За няколко седмици е успяла да изготви план, да намери самолет и спонсор. „Не се страхувам за брат си, вълнувам се за него, защото е много добър пилот и знае как да взима разумни решения“, каза още Зара. Тя посочи, че двамата са направили своето околосветско пътешествие по различни маршрути.