Д-р Мохд Абуаси

Каква е цената, която в момента вземат каналджиите за прекарване на бежанци към България?

- Цената варира в момента между 700 до 1,200 евро. А в началото беше 2,500-3,000 евро... Просто пазарът се промени. Освен това дейци от средите на сирийската опозиция, които живеят в България, също докарват бежанци от Сирия срещу лично облагодетелстване, срещу пари. Те действат като каналджии! Имат си техни агенти в Турция и така ги прекарват. 600 евро взема каналджията и 600 евро остава у човека, който е направил „поръчката" в България. Някои от тях страшно забогатяха по време на кризата, купиха си къщи в полите на Витоша! Използват проблема с бежанците, за да развиват бизнес! Някои от тези хора събират дарения в пари, които трябва да стигнат до бежанците, а отиват за терористичните организации в Сирия! И никой в българската държава не търси отчет за парите, които се събират! А държавите, които започнаха тази война в Сирия - Катар, Саудитска Арабия, Кувейт, които имат посолства тук, какво са дали за каузата на бежанците в България?! Дали са милиарди евро за оръжие, което са изпратили в Сирия на терористите, които уж да воюват за демокрация! И то легално, не под масата! Нека поне 5 или 10 процента от парите, които предизвикаха разрушаването на Сирия, да дадат за каузата на бежанците в България! Нали са приятели на сирийския народ, нали подкрепят демокрацията в Сирия?!...

Има ли причина за притеснения у българите от засилването на бежанската вълна?

- България е в икономическа криза и идването на толкова много бежанци няма как да не влияе икономически върху всекидневието на хората. И без това българите нямат работа, безработицата е голяма. Сега бежанците са под 10,000, но ако станат 20 000-30,000, това също ще се отрази драстично! Българите си мислят: „Добре, тези хора влизат в лагера за бежанци, но след 2-3-6 месеца ще излязат на улицата..." И хората се страхуват, че или ще заемат работните места, за които те самите се борят, или ще търсят други начини за препитание. Част от тях могат да започнат да се занимават и с престъпления! Защото те ще се борят, също като българите, за оцеляване! С 50-60 лв., които държавата им дава, те няма да могат и хляб да си купуват за месеца! Трети голям повод за безпокойство е: вече е ясно, че терористите в Сирия контролират въоръжената опозиция там. Много от тях са от световната мрежа на „Ал Кайда". В момента терористи от 83 държави воюват срещу режима на Асад. Те не трябва да бъдат наричани дори ислямисти, а бандити, престъпници, криминални елементи. Това, което те изповядват, няма нищо общо с ислямската религия, а са техни престъпни интерпретации. Те са от Чечня, Казахстан, Узбекистан, Афганистан, Пакистан, Йемен, Саудитска Арабия, Кувейт, Йордания... Те искат да наложат своя вариант, своята ужасна интерпретация на шериата в Сирия. Искат да върнат мюсюлманския свят 10 века назад! Досега са загинали 100,000 души, но за това не е отговорен само режимът. Ако човек влезе в сайтовете на бунтовниците, ще види какво правят те - как режат глави, как пленяват хора от мирното население! Влезли примерно в пощата в един град и хвърлили служителите от шестия етаж! Убиват войник, изваждат му сърцето и го изяждат! Това го пише в техните собствени сайтове! Какви са гаранциите, че от тези хора, които идват в България, няма хора, които са членове на „Ал Кайда" или подобни терористични организации?! Какви са гаранциите, че между тях няма търговци на наркотици?! Рискът е голям при липса на сътрудничество между нашите и сирийските служби за сигурност!

Как могат да се разпознават те от българските власти?

- Тук с бежанците се правят интервюта и трябва да се вярва на това, което те казват! А те могат да кажат каквото си искат! По време на управлението на ГЕРБ ние взехме страната на въоръжената опозиция в Сирия! Някои говорят дори, че чрез фирми сме продавали оръжие на Катар и Саудитска Арабия и те са го изпращали в Сирия! Това също безпокои хората в България и ги настройва срещу бежанците! Кара ги да се страхуват от тях! Но това се използва от някои националистически организации, които искат да натрупат рейтинг и използват тези страхове, за да насаждат ксенофобски настроения, омраза към „различния" у хората. А имаме жени, имаме деца, имаме хора, които бягат от войната! Не трябва омразата да се насочва към тях!

 Но и според вас вече в България сред бежанците са влезли терористи?!...

- Да, влезли са потенциални терористи! Когато в Сирия си воювал на страната на терористите, а в България имаш статут на бежанец, кой може да бъде сигурен в намеренията на този човек?! Дори по време на предишното правителство на тях им се даваше по-лесно статут на бежанци! Не можем да знаем какво могат да решат тези хора! „Ал Кайда" и другите терористични организации имат намерение да извършват атентати в цяла Европа!