Боряна Харлова

Знаете ли, че съществува синя, червена и дори черна сол и че всяка от тях има различен състав, вкус и действие? Приберете скучната бяла сол в шкафа и се запознайте със солените съкровищата на света. Кала намакили санчал известна още като веганска сол, се извлича от вулканични скали, които се срещат в Пакистан и Индия. В основата на характерния й цвят е наличието на желязо и магнезий, както и сяра, въглерод и натриев хлорид. Именно сярата в състава е причина за специфичния остър вкус на черната сол, който се оприличава на сварени яйца. Според аюрведичната медицина  благоприятните й действия върху здравето са многобройни. Тя помога при лошо храносмилане, киселини в стомаха, подуване на корема, газове и дори проблеми със зрението. Що се отнася до кулинарните й качества, черната сол се използва повсевместно в азиатската кухня за овкусяване на супи и салати или като съставна част от микса от подправки чаат масала. Можете да я срещнете във веганските рецепти, тъй като придава на тофуто и на омлета от нахут чудесен вкус.

Благотворното действие на червената сол е познато на хавайците от векове. Те традиционно я използвали по време на лечебни ритуали и церемонии. Особеният й цвят се дължи на червената хавайска глина от вулканичен произход в състава, която я обогатява с желязо и е причина за лечебните и свойства. В нея се съдържат над 80 различни минерала, сред които калий и магнезий. За разлика от традиционната сол не причинява задържане на вода в организма, подържа нормално ниво на кръвното налягане и заздравява костите. Има леко метален вкус, който е следствие от високото съдържание на желязо - почти 5 пъти повече от това в готварската сол. Хавайската сол има и козметични предимства. Тя се използва в скрабове и маски за лице, тъй като премхва токсините и омекотява и заздравява кожата.

Много популярна, хималайската сол няма нужда от представяне. Съдържа повече от 84 минерала в състава си, сред които селен, манган, калий, калций и магнезий. Освен това лесно се абсорбира от червата и подпомага храносмилането. Има по-деликатен вкус от готварската сол, тъй като големите й кристали се разтварят по-бавно и въздейства нежно на вкусовите рецептори. Ето защо тя не променя храната, а засилва и подобрява вкусовите и качества.

Може би най-рядко срещаната сол на света, синята персийска сол се извлича от мини в Северен Иран. Цветът й се дължи на промяната в стуктурата й при сблъскване на тевтонски плочи. Това и наличието на калиев хлорид в състава й създава оптическа илюзия за син цвят. Богата на калий, магнезий и калций, песийската сол бори натрупаната умора и изтощението в човешкия организъм. Силният й вкус с леко пикантна нотка я прави подходяща при приготвяне на ястия с трюфели,

бяло месо, варени зеленчуци, а също така пици и фокачи.

Фльор де сал - цветето на солта. Тази сол е толкова ценна, че си спечелила прякора „хайвера на солта". Причина за това е фактът, че не е рафинирана и не са добавяни консерванти в състава й. Още древните ацтеки са добивали това „морско злато", а днес може да се открие по крейбрежието на Франция, Канада и Португалия. Подходяща е за хора с високо кръвно налягане поради по-ниско съдържание на натриев хлорид. Както при хималайската сол, кристалите на фльор де сал са по-големи, което определя и по-натрапчивия й вкус. Тъй като има способността да подобрява вкуса на храна с течение на времето, е перфектна за водата за варене на паста, винегрет, а също така и за маринати за месо и риба.