Картината, скандализирала църквата

От програмата на Градската художествена галерия във Варна беше свалена предстоящата изложба на Калоян Илиев-Кокимото ,,Еротична нотка в колелата на християнската машина". Тя трябваше да бъде открита на 5 април, но тъй като датата е по време на Великите пости и съвпада с отбелязването на девет месеца от кончината на митрополит Кирил, изложбата беше свалена по настояване на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
Реакцията на митрополит Йоан провокираха три колажа със свещеници с изплезени езици и духовници, които си мислят за жени, оръжие и мъже. Паната са от 2010 година и вече са показвани на изложби в София и Пловдив. ,,Някои ще се смеят, някои ще се радват, но други могат да изпитат свещен гняв. Заради тези хора, които могат в някаква степен да бъдат смутени, и заради нашата грижа към тях аз реагирам по този начин", заяви митрополитът.
Калоян Илиев-Кокимото определи действията на църквата като цензура. ,,В един град като Варна, който се кандидатира за Европейска столица на културата през 2019 година, не може да се случват нещата по този начин - митрополитът да звъни на кмета, кметът - в общината, те - в галерията, а от галерията - на мен", заяви той.
Според него периодът преди Великден е бил единственият възможен за изложбата - от галерията са го поканили, защото точно тогава има свободна зала, подходяща за неговите пана. Кокимото каза, че ще направи още един опит да представи изложбата. Митрополит Йоан обаче отново ще апелира за нейната отмяна.