Новият отец Висарион беше въдворен в края на февруари

Новото настоятелство на църквата "Свети Георги" в Лос Анджелис успя да върне в хазната на храма над 66,600 долара, които неправомерно бяха източени от бившето ръководство. BG VOICE писа за измамата в края на миналата година.

Тогава църковни членове разказаха, че бившият председател на църковното настоятелство Десислава Митова е  сложила чрез манипулация на документи 82-годишната Седефка Йотова за президент на църквата "Св. Георги" и така успели в средата на септември 2015 г. да изтеглят над 66 хиляди долара от сметките на храма в Bank of America. "Баба Седефка ми разказа, че Десислава Митова я повикала в банката уж за свидетел. Там й връчила документ, че била избрана за президент", разказва изпълняващият длъжността президент на храма Николай Колев. Той замени избрания през лятото Георги Марков, след като последният се отказа от тази позиция. Именно в банката Митова и Йотова успяват да махнат името на Георги Марков от сметката на църквата и да изтеглят парите, обяснява Николай Колев. Думите му са потвърдени и от епископ Даниил - втория човек в БПЦ в САЩ. Седефка Йотова тогава обясни пред BG VOICE, че е изтеглила и прехвърлила парите в друга сметка в друга банка. Новото настоятелство обаче поиска подкрепата на полицията и в крайна сметка ситуацията се разрешава на 7 април т.г. Тогава Йотова, следователят Чи от полицията в Лос Анджелис, новият свещеник отец Висарион и президентът на църквата Николай Колев отиват в банката Wells Fargo и тя прехвърля контрола върху сметката на Колев. "Липсваха само 300 долара, но е важно, че сумата вече е на разположение на храма", каза Колев. Ръководството е решило да не търси съдебна отговорност от действията на Йотова, защото смята, че тя е била подведена в действията си.

Храмът е минал финансова ревизия, която е показала дребни неспазвания на сроковете за отчет и други технически грешки, а сега предстои и по-детайлна проверка на дейността на новото ръководство за последната година.

А пред тях се струпаха много проблеми. Най-належащият точно преди Рождество Христово миналата година беше намирането на нов свещеник, след като изненадващо отец Петко замина за България. Той стана жертва именно на битката между двете ръководства на храма. Старото църковно настоятелство с председател Десислава Митова е прекратило работната виза на свещеника пред имиграционните власти и той е бил принуден да напусне САЩ заедно със семейството си.

Новото ръководство обача бързо успя да намери заместник - отец Висарион. Той е спечелил зелена карта и от две години е бил монах в румънски манастир в Калифорния. След няколко празнични служби той официално беше представен на епархията в края на февруари. Сега отец Висарион служи в три църкви на Западния бряг - в Лос Анджелис, Сан Диего и Ориндж каунти.  "Нещата лека-полека се връщат към нормалното", каза и.д. президент Николай Колев. Според него последните няколко християнски празника в храма са преминали много успешно, а църквата е била пълна с миряни.