Българската църква "Свети Иван Рилски" в Чикаго  е пред фалит, научи BG VOICE. След дълги години на съдебни дела и неясноти около статута на свещеника посещенията в храма са намалели, а оттам и приходите. Църквата е принудена да взема заеми и  сега се намира в ситуация, в която не може да плати заплатата на новия си свещеник, който е в Чикаго едва от няколко месеца.

Сега нова инициатива на бивши и настоящи членове на църковното настоятелство на "Св. Иван Рилски" ще пробва да обедини лагерите около храма и така да върне обратно миряните.

Идеята на някои от сегашните и от бившите членове на настоятелството, с които разговаряхме, е скоро в църквата да се върнат голяма част от членовете, изгонени през годините на съдебни дела. Те предлагат българите от двете страни на сагата да заровят томахавката с една ясна цел - да предотвратят затварянето на храма. След повече от 10 години на съдебни дела срещу групата около Георги Иванов "Св. Иван Рилски" дължи на българския диоцез към Американската православна църква (ОCA) почти 90 хиляди долара. Пари, използвани за съдебни разходи в спора затова кой е бил изключен неправомерно от църковното настоятелство. Освен това храмът все още изплаща заема по ипотеката на самата сграда - над 200 хиляди долара. Към това се добавят разходите за скорошния ремонт на апартамента, в който преди живееше Валентин Ноцков, а сега се помещава новият свещеник Димитър. "Не могат да си платят газта, тока и заплатата на попа", казва Борис Борисов - един от бившите членове на настоятелството. Според него сегашната управа на храма е притисната от обстоятелствата и е готова да посрещне обратно всеки, решил да помогне в бедата. "Те са отчаяни, че нямат пари и разчитат, че ние ще им помогнем", казва още Борисов. Възстановяването на стари членове на църковното настоятелство обаче става само на годишно отчетно събрание, което трябва да се случи с участието на епископ Александър от OCA. Предвид факта, че той знае, че настоятелството се е обръщало за помощ към Българската православна църква и има желание да се върне под нейната опека, Александър едва ли ще даде своето съгласие това да се случи. Затова Борис Борисов предлага друга алтернатива. Като един от изгонените от управата на храма той би се върнал, но като част от управата на неправителствена организация, която да стои зад храма и неговото управление. По американските закони църквата "Св. Иван Рилски" първо е регистрирана именно като неправителствена организация. Според Борисов, ако се избере нов борд на директорите на тази организация, който да съблюдава църковното настоятелство, мениджмънтът на храма ще е в по-добри ръце. За да се случи това обаче, трябват най-малкото желаещи. Само преди месеци Добри Карабонев от сегашното настоятелство призна, че до голяма степен църквата е опустяла след всички скандали през последните години. И въпреки че има нов легитимен свещеник, в храма все още се появява и скандалният Валентин Ноцков. Той остана в ролята на църковен певец по настояването на епископ Александър от ОСА. Тълпи от хора обаче няма, а за да се издържа една епархия, трябват именно миряни, които да се черкуват в "Св. Иван Рилски".

Дълговете ли са основната причина църковното настоятелство сега да се надява да си върне изгонените преди време членове? Или след толкова раздори е дошло време да се забравят споровете в името на това храмът да остане български? Едно е ясно - в този си състав отговорните за управата на "Свети Иван Рилски" няма да могат да се справят с дълговете. Според Борис Борисов "изгонените трябва да получат извинение и да бъдат възстановени". През годините църковното настоятелство е наброявало близо 70 души. Сега в управата участват едва 13. Идеята е, ако се завърнат някои от старите членове, да се възвърне и посещаемостта на църквата, а с това тя да може да посреща разходите си. Всеки месец само за ипотечния заем към банката управата дължи плащане от 1700 долара. В същото време в подножието на храма, напълно неизползваем, стои салон, пригоден за най-малко 100-ина души. Етажът, който прилича на българска механа, преди събираше тържества и внасяше по някой долар в поизпразнената каса, но повечето българи сега предпочитат залата на църквата "Св. София".

Част от изгонените членове на църковното настоятелство към "Св. Иван Рилски" вече обмислят да се завърнат или да инициират нов борд през следващите няколко седмици. Те призовават всеки мирянин, който има желание, или който преди е бил прогонен по една или друга причина, да се свърже с тях. Имейл за връзка: [email protected]. Това изглежда като последен опит за съхраняването на една от най-красивите български църкви в чужбина.