Гуцифер по време на ареста

Хакерът Гуцифер, проникнал в имейл адресите на цяла плеяда високопоставени US политици, се оказа румънец и бе спипан в Букурещ при операция на румънските и американските служби. За ареста в Арад, близо до границата на Румъния с Унгария, съобщи Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма. А самоличността на задържания изтече от отлично запознати личности в румънското радио - Марсел Лазар Лехел, на 40 години.

Той се прочу през февруари м.г., макар и само с псевдонима си Гуцифер, когато хакна имейл адреса на сестрата на Буш - Дороти, и публикува в американския сайт ,,Смоукинг гън" автопортрети на експрезидента, на които той взема душ и се кисне във ваната. Същият теч на лична кореспонденция доведе до скандално публикуване на снимки от личния архив и на Джордж Буш-старши, докато той бе в тежко състояние в болница.

По-късно Гуцифер успя да влезе в имейлите и на съветника на президента Бил Клинтън - Сидни Блументал. Този пробив разкри, че Клинтън си рисувал на документи от времето на войните в бивша Югославия мъжки полови органи срещу името на Слободан Милошевич. Освен това хакерът пусна в интернет кореспонденция на Хилъри Клинтън с Блументал за атентата в Бенгази от 2011 г., което едва не доведе до преждевременна оставка на бившата първа дама от поста държавен секретар.

Не по-малко скандални бяха и личните интернет писма на бившия държавен секретар Колин Пауъл с лудо влюбената в него румънска евродепутатка и бивша президентска говорителка Корина Крецу. Мотивите на Гуцифер за тези течове остават мистерия, въпреки че в едно съобщение до ,,Смоукинг гън" той твърди, че се бори срещу илюминатите - таен католически орден, който се стреми да управлява света.

По непотвърдени данни до ареста на хакера се стигнало след първи нагъл опит за изнудване, и то не на кого да е, а на шефа на разузнаването на Румъния Георге Майор. Лехел източил огромен обем - 7 гигабайта, секретни данни от имейла на топ шпионина и заплашил, че ако не получи значителна сума пари, ще публикува всичко.

Лехел е осъждан през 2012 г. на 3 години условно за хакерски атаки срещу румънски знаменитости.