Причината за влаковата катастрофа в Белград е човешка грешка, заяви сръбският вътрешен министър Ивица Дачич. Транспортният министър Горан Вешич съобщи, че 13 пътници са били ранени, като четирима от тях са били откарани в спешен център.

"Влакът е преминал през предпазната светлина и се е ударил в товарен влак, който е чакал разрешение да се отправи към гара Овча“, каза Весич.

Дачич заяви, че при подобни инциденти често има жертви и че е истински късмет, че при днешния сблъсък няма загинали и че всички пътници са слезли от влака.

Началникът на отдела за извънредни ситуации към вътрешното министерство Лука Чаушич заяви, че в 18:42 ч. (местно време) е получен сигнал за сблъсъка. след което на място са отишли общо 25 пожарникари.

"Пристигайки на мястото на инцидента в 18:48 ч., беше установено, че аварийният влак се е сблъскал с пътнически влак в тунела на разстояние 400 метра от входа", каза Чаушич.

Той добави, че четирима души са били извадени през евакуационния тунел. Дачич каза, че най-важна роля са изиграли пожарникарите, тъй като лекарите от спешната помощ не са могли да достигнат до пътниците.

Транспортният министър заяви, че подробностите за инцидента ще бъдат известни, когато Комисията "Железопътна инфраструктура на Сърбия" публикува официален доклад, което се очаква да стане на 18 май.