"Аз в твоя клуб съм започнал и искам пак да се състезавам тази година от твоя клуб." Това казва културистът Стоил Стоилов, който живее в Чикаго, на първия си треньор доц. Юлиян Карабиберов. "Трябваше да се върне през септември за републиканското." Но явно времето на Стоилов не стигна.

Една от легендите на българския бодибилдинг почина внезапно в Чикаго. Миналата сряда Стоил Стоилов вечерял със семейството си, когато според лекарите получил сърдечна недостатъчност. Той бил само на 49 години.

Стоилов е един от първите български бодибилдъри. Осъзнава любовта си към културизма още като много млад. Построява малка тренировъчна площадка с най-различни уреди в къщата си в родния Пазарджик и започва кариерата си като щангист. След казармата се запознава с доцент Юлиян Карабиберов и се присъединява към неговия клуб МЛО в София, където започва и първите си тренировки като културист.

Първото му състезание се провежда на 3 март 1986 г., а не след дълго Стоил печели първите си титли. В кариерата си на културист Стоилов става седем пъти шампион на България, три пъти на Балканите, а най-големият му успех дотогава е 4-тото място на европейското първенство към IFBB. С това си класиране прави пробив на българския културизъм на международния подиум. 

Стоил Стоилов пристига заедно със семейството си в Америка през 2001-ва. Тук този българин от Чикаго печели меча на Илинойс - награда за победа в конкурса на щата, а след това става три пъти шампион на Щатите в категория "Мастърс" за мъже над 40 г. Тук също печели и наградата на Националната спортна академия за Спортист на годината през 2012-а.

Без удобствата на съвременния фитнес Стоил измисля свои методи, на които базира това, което е добро за тялото му. Казва, че ако работиш с обикновени уреди, получаваш обикновено тяло. Ако работиш с радикални идеи и оборудване, ще получиш и уникално тяло.

Стоил поддържа страхотната си форма и участва на състезания до самия край, използвайки различни методи, които сам измисля, и нови съоръжения за тренировка. Той и треньорът му разработват и патентоват уред за развитие на гръдната мускулатура. "Беше много голям новатор. Измисляше постоянно някакви съоръжения и уреди за тренировка. Пробваше ги върху себе си", разказва доц. Карабиберов.

Тялото на Стоилов се намира е болница "Алексиан Брадърс" в чикагското предградие Елк Гроув Вилидж, където лекарите извършват аутопсия, която се очаква да отнеме още няколко дни. Опелото е насрочено за събота, 2 август, в църкава "Света София" от 2 часа следобед. Стоилов оставя след себе си един син - Атанас, и съпругата си Снежана, които живеят в Чикаго. "В сърцето ми той ще бъде пример за подражание, защото истината е, че няма толкова много хора, на които човек да се възхити и да са чисти, а той беше такъв. Dreamer, който преследваше мечтите си", каза от Лас Вегас един от неговите приятели Петър Райков.