Чешкият премиер Петр Фиала съобщи, че полицията е задържала мъж, заподозрян в опит за подпалване на автобуси в Прага. Той добави, че участието на Русия в организирането на заговора е "много вероятно", предаде АФП. Полицията не предложи никакви подробности за предполагаемите руски връзки. 

Чешката разузнавателна служба BIS заяви, че доказателствата за участието на Русия в саботажи в цяла Европа са "все по-недвусмислени". Престъплението е извършено на 6 юни, а заподозреният е задържан на 8 юни.

"Нападението вероятно е било организирано и финансирано от Русия", каза Фиала, като добави, че участието на Русия е "много вероятно".

Началникът на полицията Мартин Вондрашек заяви, че заподозреният, задържан в Прага, е 26-годишен чужденец. Вестник "Деник Н" съобщи, че мъжът е разлял бензин върху автобусите в гаража на пражката транспортна компания, но не е успял да ги подпали.

„Обвинен в тероризъм и поставен в предварителен арест, мъжът е заплашен от доживотен затвор, ако бъде признат за виновен“, каза Вондрашек.

Фиала добави, че няколко европейски държави, включително Полша и Литва, наскоро са съобщили за случаи на саботаж, за които обвиняват руски шпиони. Министърът на външните работи Ян Липавски извика руския посланик във връзка със случая.