Чехия преговаря с Германия, за да получи безплатно 15 танка "Леопард" 2А4 като компенсация за военната подкрепа, която оказва на Украйна, и евентуално да закупи още 15 такива танка от германската отбранителна индустрия, каза днес чешкото министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Чехия вече получи 15 танка "Леопард" 2А4 от Германия в рамките на предишно дарение. Освен това Прага планира да поръча десетки от най-съвременните танкове "Леопард" 2А8, които да бъдат доставени през идните години.

Чешкото министерство на отбраната каза, че 15-те танка "Леопард" 2А4, които ще бъдат купени, ще струват няколкостотин милиона евро и че сделката ще се отрази добре на отбранителната способност на Чехия на фона на прехода от въоръжение от съветско време към нови оръжия.

Чешкото правителство преговаря да закупи около 70 танка "Леопард" 2А8 в рамките на съвместна покупка с германското правителство от германската отбранителна индустрия, пояснява Ройтерс.

Чехия стана първата държава, изпратила тежко въоръжение на Украйна през 2022 г. и досега е доставила 62 танка Т-72 от съветско време, 131 бойни машини на пехотата, 16 системи за противовъздушна отбрана и шест хеликоптера, каза днес чешкият премиер Петър Фиала, цитиран от чешката новинарска агенция ЧТК.