сн. ,,Аеромобил”

След новините за летящ борд и лазерен лъч влекач още едно изобретение, смятано за научна фантастика, се превръща в реалност. В рамките на конференция за иновации във Виена беше представен летящ автомобил. Със спортното си купе и крила, които се сгъват и прибират към корпуса. ,,АероМобил 3.0", творение на едноименна фирма, базирана в Чехия, изглежда като излязъл от тайна лаборатория. Създателите му Стефан Клайн и Юрай Вакулик смятат, че изобретението им е нещо повече от играчка. По време на конференцията изпълнителният директор на компанията Юрай Вакулик изрази убеждението си, че новата кола би могла да ,,промени личния транспорт в световен мащаб". По думите му този автомобил в крайна сметка може да се превърне във вид транспорт за хора, които се придвижват на средно дълги разстояния, особено в държави с неразвита инфраструктура.
,,АероМобил" разработва летящото превозно средство вече над 25 години. Главният му конструктор Стефан Клайн е мечтал за реализирането на тази идея още по времето на комунистическа Чехословакия. 2010 година дава началото на партньорството между Клайн и Вакулик, чиято цел е търговска реализация на концепцията. Прототипът на колата успешно извърши дебютния си полет и сега преминава към етап на интензивна тестова програма.
Дължината на автомобила му позволява да се движи безпроблемно по пътищата, да бъде паркиран на нормални паркинги и да се зарежда на нормални бензоностанции. Някои въпроси обаче все още нямат ясен отговор. Въпреки че г-н Клайн твърди, че автомобилът не се нуждае от летище и писта за издигането си във въздуха, за излитане и кацане все пак е необходимо трасе с дължина 50 метра.