Катастрофата, в която тежко пострада актьорът Трейси Морган, отново поставя въпроса за сигурността по пътищата и часовете, които шофьорите на камион прекарват зад волана без сън и почивка. Малко след полунощ в събота актьорът Трейси Морган пътува в партибуса си по магистрала в Ню Джърси, когато тир на „Уолмарт" го удря отзад. В катастрофата загина Джими Мак, а Трейси Морган и други двама бяха откарани в болница с тежки наранявания. Състоянието на Морган продължава да е критично. Актьорът е със счупени ребра, крак и нос и лекарите казват, че той ще прекара поне още няколко седмици на болничното легло.

 Властите твърдят, че смъртоносната катастрофа е станала по вина на 35-годишния шофьор на "Уолмарт" Кевин Ропър. Срещу него са повдигнати обвинения за убийство и опит за убийство. В обвинителния акт пише, че Кевин Ропър е карал повече от 24 часа без сън. Това е и вероятната причина за катастрофата.

 Случилото се повдига отново въпроса за безопасността по пътищата. Въпреки постоянното въвеждане на нови правила от страна на Департамента на транспорта броят на жертвите в такива катастрофи расте. Инцидентът отново разгорещи дебатите между властите и Американската асоциация на тежкопревозвачите, която настоява за премахване на правилото за почивка между 1:00 и 5:00 часа сутринта. "В момента това правило принуждава шофьорите да слизат от пътя във време, когато те не искат"- обяснява президентът на Асоциацията на товарните камиони Бил Грейвс - "Става много сложно с тази "разпоредба за рестарт". Ние искаме шофьорите сами да избират кога да почиват и да слязат от пътя, когато те искат." Подобно мнение споделя и Натали Стоянова, която е консултант по безопасност на шофьорите по пътя. "Аз мисля, че тези правила биха били функционални, ако бъдат малко променени. Това правило за рестарта от 1:00 до 5:00 сутринта според мен, вместо да помага, то пречи. Откакто влезе в сила, трафикът се увеличи" - обяснява Натали Стоянова.

 От Департамента по транспорта смятат, че умората на шофьорите е фактор при 13% от катастрофите, затова въвеждат нови и нови правила. Въпреки това броят на жертвите при катастрофи с тирове продължава да расте. През 2012 г. ранените в такива инциденти са 104,000, а загиналите са близо 4,000. Това означава, че катастрофите с тирове в тази страна отнемат живота на 11 души всеки ден. В много от случаите обаче вината не е на шофьора на камион.

 От Американската асоциация на тежкопревозвачите смятат, че умората е причина за малка част от пътните инциденти. Според тях от много по-голямо значение са превишената скорост, невнимателното шофиране и неправилното прилагане на законите за безопасност на пътищата. Шофьорите на леки автомобили също трябва да са изключително внимателни - да избягват платната, в които се движат тирове, и винаги да преценяват дистанцията и необходимия спирачен път.