Исторически Съвет по наследяване на трона на Обединеното кралство провъзгласи Чарлз III за нов крал на Великобритания след смъртта на майка му кралица Елизабет II, която почина в четвъртък на 96 години. Съветът, проведен в двореца Сейнт Джеймс в Лондон, обяви, че "принц Чарлз Филип Артър Джордж сега, след смъртта на нашата суверенна Кралица, става наш крал Чарлз III... Бог да пази краля!". След това Чарлз III  произнесе реч във връзка с обявяването си за новия монарх на Обединеното кралство. Той положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него британският закон.

"Дълбоко съм наясно със задълженията и тежките отговорности на суверенитета", бяха първите думи на Чарлз, след официалното му встъпване в длъжност.

73-годишният държавен глава съобщи, че ще се стреми да следва "вдъхновяващия пример" на майка си, кралица Елизабет II, която почина в четвъртък на 96 години.

Церемонията има единствено представителен характер, защото тронът се наследява автоматично при кралска смърт. Церемонията е с цел тържественото съобщаване на името на новия монарх.

Ритуалът се провежда традиционно в двореца Сейнт Джеймс в Лондон и за първи път в историята се предава по телевизията. Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата.

Секретарят на съвета обяви от фасадата на двореца, че "принц Чарлз Филип Артър Джордж сега, след смъртта на нашата суверенна Кралица, става наш крал Чарлз III... Бог да пази краля!"

Събралите се съветници повториха "Бог да пази краля"