Център за обучение на украински пилоти на изтребители F-16 беше официално открит в Румъния, съобщи румънският министър на отбраната Ангел Тилвар. Учебният център се намира в 86-та авиобаза във Фетещ, на 130 километра източно от Букурещ.

„Центърът ще бъде международен център за обучение на пилоти на F-16 и ще улесни повишената оперативна съвместимост между съюзниците“, каза Тилвар, цитиран от "Киев Индипендънт".

Нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен също присъства на церемонията по откриването.

"Сътрудничеството в областта на отбраната между европейските държави е важно, защото никоя европейска държава не може сама да гарантира собствената си сигурност", каза тя. "Трябва да работим заедно."

Президентът Володимир Зеленски обяви на 7 ноември, че пет нидерландски изтребителя F-16 вече са пристигнали в Украйна.

„Благодарен съм на Холандия и на премиера Марк Рюте за водещата роля в подкрепата на Украйна“, заяви Зеленски в "X", „Продължаваме да работим заедно, за да посрещнем F-16 в украинското небе възможно най-скоро.“

Нидерландия ще предостави между 12 и 18 F-16 за тренировъчни цели, но самолетите ще останат холандска собственост и ще летят само на територията на НАТО, обяви холандското министерство на отбраната.

Обучението на украински пилоти започна в Дания този август в партньорство с други нации от „коалицията за изтребители“. По-късно Вашингтон обяви, че ще започне собствени тренировки за украински пилоти през октомври.

Коалицията за обучение първоначално беше сформирана през юли с цел използване на ресурси и съоръжения от съюзниците на Украйна за подпомагане на обучението. Първите украински пилоти, преминали обучение за изтребители F-16, няма да бъдат готови да летят с тях до лятото на 2024 г.