Според правителствени данни икономическият растеж в САЩ е по-силен от очакваното за периода юли-септември тази година, което се дължи на по-високите инвестиции и държавни разходи от първоначално очакваните. През третото тримесечие най-голямата икономика в света отбеляза ръст на БВП от 5,2% на годишна база, се казва в доклад на Министерството на търговията.

Анализаторите очакваха темпът да се задържи стабилен, а ревизията е значително над първоначалната оценка от 4,9%, публикувана миналия месец.

"Актуализацията отразява предимно възходящи корекции на нежилищните инвестиции в основен капитал и на разходите на държавното и местното управление", заявиха от Министерството на търговията.

То добави, че те са "частично компенсирани от низходяща ревизия на потребителските разходи".

Икономиката на САЩ се оказа по-стабилна от очакваното, тъй като миналата година централната банка бързо повиши лихвените проценти, за да се бори с инфлацията - което предизвика прогнози за възможна рецесия. Но устойчивите потребителски разходи, подкрепени от силния пазар на труда, засега помагат да се предотврати спад.

Като цяло през третото тримесечие ускоряването на растежа на брутния вътрешен продукт отразяваше увеличението на потребителските разходи, инвестициите в частни запаси. Въпреки че данните за третото тримесечие "показаха изключителна сила", Рубела Фаруки от High Frequency Economics заяви, че бъдещата тенденция - особено при потреблението - ще бъде ключова. Тя очаква икономическата активност да продължи да се разширява, но темпът "би трябвало да се забави доста значително през четвъртото тримесечие".

"Предвиждаме забавяне на разходите на домакинствата не само поради необичайно силното трето тримесечие, но и от кумулативните ефекти от затягането на паричната политика", каза тя.