31-вата българска полярна експедиция приключи тазгодишната си мисия и се отправи обратно към родината.

Антарктиците ще слязат на "Пунта Аренас" и ще се приберат в България до седмица, съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на експедицията.

Полярният кораб "Св. Св Кирил и Методий", с който екипът стъпи на ледения континент, ще се прибере в страната в края на април, тъй като го очаква по-дълго пътуване през Атлантика и Гибралтар, Средиземно и Черно море, съобщава БНТ.

На Южния полюс предстои симният сезон. Затова базата е зазимена, а апаратурата, която служи за работата на антарктиците, ще презимува за първи път в специално изградено помещение. Българската база вече има нов инсенератор, нова пречиствателна станция и нова водоснабдителна система.

Почистен е и плажът от отпадъци, които са трупани с годините. 

Всички дейности тази година са възможни, благодарение на научно-изследователския кораб, който за първи път откара българския екип. Досега това ставаше чрез сложна логистика, в която българските полярници бяха превозвани с корабите на чужди мисии.

Подготовката за това плаване отнело 2 години и половина - от купуването на кораба до оборудването му със специална техника. 

На кораба има и курсанти от военноморското училище във Варна, които провеждат своето обучение в реални условия.

Придобиването на новия полярен кораб е направило възможно да се положат основите на новия лабораторен блок в научно-изследователската ни база. Лабораторията ще даде много повече възможности за нови проекти, които достойно ще наредят страната ни сред големите полярни нации, разказва журналистът Мария Чернева, която участва в пътуването.