Европейските избори в България преминават на фона на силна антизападна риторика, примесена с нескрито лобиране за включване на държавата н новия проект на Владимир Путин, наречен Евразийски съюз

Българският закон за енергетиката се оказа написан в Русия. Това стана ясно, след като със съдебно решение по Закона за достъп до обществена информация от Реформаторския блок получиха достъп до списъка на кореспонденцията между Българския енергиен холдинг и ,,Газпром". Става дума за списък с десетки протоколи, стенограми и договори, съхранявани в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), за които управляващите твърдяха, че нямат информация. Излиза, че правителството и лично министър-председателят Пламен Орешарски и министърът на икономиката Драгомир Стойнев са водили умишлена политика на заблуда по повод преговорите за газопровода ,,Южен поток".

Документите, излезли на бял свят, показват, че поправките в закона за енергетиката, които наскоро въведоха понятието ,,морски газопровод", който не подлежи на европейска регулация и е изцяло в полза на ,,Южен поток транспорт", са предложени от Москва. От документацията е видно, че твърденията на Орешарски и Стойнев, че с ,,Газпром" специално е било договорено спазването на българското законодателство, са - меко казано - заблуждаващи.
,,Реформаторският блок има сериозни съмнения, че внесените промени в българския Закон за енергетиката са подготвени извън България от руски кръгове. Ясно личи, че те обслужват частен интерес", се посочва в официално изявление на коалицията, което цитира няколко документа. С две писма до енергийното министерство от 28 август 2013 г. ,,Южен поток транспорт" (компанията, която ще изгражда морската част на газопровода и в която мажоритарен собственик е ,,Газпром") прави предложения за законодателни изменения в Закона за енергетиката във връзка с проекта ,,Морски газопровод - Южен поток". Шест месеца по-късно - на 19 февруари 2014 г., депутатите Явор Куюмджиев и Таско Ерменков от БСП внасят промени в енергийния закон, които въвеждат термина ,,морски газопровод" и изключват въпросното съоръжение от действието на европейското право.
Въпреки твърденията на енергийния министър Драгомир Стойнев, че изключението засяга само тръбата до влизането й в България, на практика то ще покрива и частта, която преминава в български води и дори навлиза на няколко километра в сушата. За Брюксел това е територия на Европейския съюз и за нея важат европейските правила. От Реформаторския блок са категорични, че целта на промените е да се саботират европейските правила и да се улесни създаването на тотален руски енергиен монопол. ,,Това е поредното доказателство как управляващите продължават да се държат като троянски кон на Кремъл не само в Европа, но и в България", посочва икономическият екип на реформаторите, в който влиза и бившият енергиен министър Трайчо Трайков.
Фактът, че правителството отдавна се е подготвяло да заобиколи европейското законодателство, се вижда и от друг документ. Това е подписаният на 31 октомври 2013 г. протокол между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и ,,Газпром", съгласно който ,,Южен поток" ще се изгражда при спазване на българското законодателство. Тогава г-н Стойнев коментира: ,,Ние като държава членка на ЕС, разбира се, сме транспонирали и европейското законодателство." Освен това той посочи, че с протокола БЕХ и ,,Газпром" са потвърдили, че ,,могат да дадат на проектната компания възможност да предостави достъп за използване капацитета на газопровода на трета страна", което е изискване по Третия енергиен пакет. Това обаче, което той не уточни тогава, е, че протоколът не задължава компанията да го направи - т.е. е безсмислено. В деня на подписването на протокола се проведе и четиричасова среща между премиера Пламен Орешарски и председателя на управителния съвет на ,,Газпром" Алексей Милер, за която официална информация така и не беше дадена, а както стана ясно, не е била водена и стенограма.
По-късно пък самото българско законодателство бе променено, така че да бъде нагодено към изискванията на ,,Газпром". Между впрочем двустранното споразумение между България и руската компания, подписано през 2008 г., всъщност задължава страната да помага на компанията и със законодателни промени. Точно това споразумение Европейската комисия твърди, че не отговаря на европейското законодателство.
Допускането Русия да внася промени в българското законодателство от Реформаторския блок определят като ,,национално предателство". Според тях проблемът застрашава националната сигурност, което се вижда от интереса на ДАНС и МВР към проекта.

Скандалът съвпадна и с честванията на 9 май в България, които, за разлика от останалата част на Европа, минаха на фона на гръмки антиевропейски лозунги. В София активисти от младежката организация на БСП бяха пратени от Сергей Станишев да организират 24-часово бдение пред Паметника на Съветската армия. Те дежуряха на смени там по същия начин, както това е било правено някога при комунизма. Навръх празника пък БСП организира пред паметника безплатен концерт на група ,,Грамофон" - трима българи, чийто репертоар е от съветски революционни песни. След това насъбралата се тълпа оплю Америка и Европейския съюз, а червени ултраси изгориха церемониално знамето на ЕС пред безразличния поглед на лидера на БСП Сергей Станишев, който е едновременно с това и председател на Европейската народна партия и кандидат за европейски депутат. Въпреки настояванията на граждански активисти БСП да се разграничи от тази проява такова не последва.