Български служител на реда e изиграл ключова роля при разкриването на престъпление в САЩ. Работата на чикагския детектив Давид Иванов от Б.А.П.А. (Българо-американската полицейска асоциация) доведе до разкриването и ареста на извършител на убийство. 

„Той наистина беше "lead detective" или "водещ" детектив за този случай“, казват от полицейската асоциация. 

От там допълват пред БТА, че престъплението е било извършено в края на февруари тази година. Разкриването на извършителя коства на Иванов около 20 дни работа, което става и причина за първи път той да не успее да се включи в събитието по издигането на българския трибагреник по повод 3 март в центъра на Чикаго.

Жертвата е жена, която опитала да излезе от колата си, а убиецът е стрелял по нея, без наличието на провокация. Заловен е след преглеждането на видео кадри, продължило около 3 седмици, както и редица разпити на свидетели,  анализи на гилзи от изстреляните куршуми и други доказателства по случая.

Детектив Давид Иванов е роден в Петрич.

Емигрира в САЩ през 2001 г. Той започва кариерата си в полицията на Чикаго през 2011 година. През годините е работил като патрулиращ полицай, такъв в отряд за тактично реагиране, под прикритие в "Бюрото за организирана престъпност", а през 2021 година е повишен като детектив. Сънародникът ни е носител на над 40 официални награди. Някои от тях са: награда за спасяване на човешки живот, награда за участие в първото разследване за трафик на наркотици с помощта на „социални медии“ в САЩ и др.

Той е един от ръководителите на Б.А.П.А. и е член в борда на директорите.

В свободното си време харесва да пътува, да плува, да кара сърф и да готви.