Българска делегация направи първо по рода си посещение в Конгреса на Индиана, съобщи генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков на Facebook страницата си. 

Целта на посещението беше да се представи историята и постиженията на българската емиграция в Индиана пред официални лица на най-високо равнище.
Водената от Станков делегация включваше Ралица Коларова, президент на клуб „Дамян Груев“, Македонската патриотична организация (МПО), нейният син Николас, Роси Макий, „Асоциация Българи в чужбина – 681”, Вера Попов, македонска българка от Струмица и дългогодишен член на МПО, както и отец Димитър, който от близо 40 години служи в църквата „Св. Стефан”. 

Българите се срещнаха с председателя на Камарата на представителите Тод Хюстън, с лидера на демократите Фил ДжиаКуинта, както и със сенаторите Кайл Уоукър и Джъстин Буш.

Значителна част от културно-историческото наследство на родната общност в Индиана е

завещано от българите, дошли от региона на Македония,

в края на 19. век и началото на 20. век, припомни генералният ни консул в Чикаго. 
Църквата „Св. Стефан“ в столицата на щата Индианаполис е построена през 1915 г. от македонски българи и до ден днешен е средище на българщината. В нея се помещава и българското неделно училище в града.
В центъра на Индианаполис е поставена паметна плоча на мястото на първата сграда на вестник „Македонска трибуна“, орган на Македонската патриотична организация (МПО), който се издава от 1927 г. до днес.
Паметна плоча е поставена и на мястото, където се е намирала първата сграда на църквата „Св. Стефан“ в периода 1915 – 1955 г.
В църквата могат да се видят иконите, дарени от българските емигранти, които напомнят за отдадеността на нашите предшественици в мисията по опазване на своята вяра, език и идентичност, където и да се намират по света, отбелязва още Светослав Станков.