Българите в Америка се оказаха незаинтересовани или незнаещи за референдума в неделя и масово не отидоха до урните. Тези, които все пак го направиха, масово подкрепиха идеята да гласуваме електронно. Над 94% гласуваха "за" това да се случи от 3,587-те българи, които пуснаха бюлетина тук.
В Чикаго имаше разкрити рекордните шест секции за референдума. Всички те отвориха врати точно в 6 ч. сутринта.
За първи път от години можеше да се гласува в двете български църкви тук.
Ранобудни граждани изразиха правото си на глас в секцията в "Св. София", за която мнозина казваха, че  най-много се доближава като атмосфера до българската.
Председателят на комисията Петкана Георгиева следеше дали всички хора, които идват в tvoia_glas_776секция „Дес плейнс" №3, са наясно как да пуснат бюлетината за референдума. „Всичко върви като по вода. Посрещаме хората с усмивка и засега нямаме проблем. Имаме гости от външното министерство, които ни помагат всичко да протече както трябва."
Избиратели имаше не само от Чикаго. Калин, неговата съпруга и двете им деца казаха, че са пътували два часа от Медисън, Уисконсин, за да гласуват, защото при тях няма секция.
Млади хора също не липсваха. Люси и Николай казват, че подкрепят електронното гласуване. „Гласувам с „да", защото е нещо ново и според мен няма да може да се крадат или купуват гласове", казва Николай.
В "Св. София" гласуваха 130 души, от които 122-ма подкрепиха референдума.
В другата българска църква "Св. Иван Рилски" своя глас пуснаха 91 наши сънародници. 81 от бюлетините бяха в подкрепа на онлайн гласуването, 9 - против. „ Аз реших днес да гласувам, защото смятам, че всички българи тук, в Чикаго, трябва да подкрепим гласуването онлайн, с което да улесним хората, които не живеят тук и нямат достъп до изборна секция. И те да могат да гласуват за когото искат", казва Геновева Мартинова, която е една от младите гласоподавателки тук, в Америка.
Както и в двете църкви, така и в предградието Шилър парк по-висока избирателна активност беше отбелязана в обедните часове. Там гласуваха 74 души, само двама от тях бяха против референдума. „Да гласуват! Да гласуват и да очакваме промяната. Друго какво можем да направим? Нищо. Ако ние самите не направим промяната, няма кой да ни я направи", разпалено призоваваше сънародниците си Жечо Иванов.
Димитрина Иванаова е пуснала своята бюлетина също в Шилър парк с надежда: „Гласувах с надежда да се променят нещата в България, което не знам дали ще се случи скоро, но тайно се надявам да стане."
На плазата Oak Lee в Дес Плейнс отново бяха разкрити две секции една до друга. Там своя глас дадоха общо 282 души. Далеч от 1400-те на миналите парламентарни избори. И тук над 90% подкрепиха референдума.
В неделния ден през търговската плаза минаха много българи, които отказаха да отидат до урните. "Ами не, няма да гласувам, защото нищо не правят - и да гласувам, няма смисъл", каза Десислава Димитрова.
Други пък бяха дошли, но без валидни документи. "Дойде една жена, много й стана неприятно, имаше желание, и то много, но й обяснихме, че не може да гласува. Просто това са изискванията", обясни секретарят на СИК „Дес плейнс" №2 Цветелина Димитрова.
Някои пък бяха упорити - дошли без документи, но не се отказаха. "Те се върнаха и донесоха своите документи, за да гласуват."
Повечето наши сънародници, решили да изразят правото си на глас, бяха положително настроени към евентуална промяна и опция за електронен вот. "Искам да ми е улеснен начинът на следвашите гласувания извън държавата", казва Сашо, който живее в Чикаго.
Други бяха разколебани - като Валери Данков. "Аз съм раздвоен между другото, защото мисля, че е хубаво да се дойде да се гласува. Вътре в кабинката ще взема решение как да гласувам."
Но като цяло у хората тук не липсваше и ентусиазъм за промяна. В двете секции 267 души гласуваха в подкрепа на онлайн гласуването, 15 бяха против - съотношение, типично за цяла Америка.
"Има огромно значение моята бюлетина", казва Георги Станчев, който е емигрант от 18 години. "Но съзнателно ни отхвърлят, съвсем съзнателно ни отхвърлят. Не може два и половина милиони българи да живеят по целия свят и да има толкова малко гласуващи, а в Турция да има толкова хора - винаги да има толкова голяма активност." Но не и този път. В южната съседка бяха разкрити само 7 секции, където своя глас дадоха рекордно малкото 222-ма души - ярък контраст на десетките хиляди на други избори.