„Такова нешо не се е случвало. Не знаеш това действителност ли е или сън”, казва Атанаска Генчева, чиято покъщина е унищожена от водната стихия

Една седмица след катастрофалното наводнение в Метро Детройт улиците на засегнатите райони се покриха с камари от вещи, които хората изхвърлят. Много от тях не стават за абсолютно нищо. Властите призовават пострадалите да попълват формуляри, в които да опишат щетите си. Срещу това обаче няма да се изчислява обезщетение. Данните щели да служат само като статистическа информация. Във вторник в Детройт бяха отворени центрове, където специалисти ще консултират засегнатите около проблемите след наводнението. Едно от семействата, които търсят помощ в такива центрове, е сем. Генчеви от Хайзъл парк. Йордан Генчев разказва, че и те като много други хора в махалата са жертва на пороя. ,,Изхъврлихме много вещи, вече сме към края на почистването. Наложи се да изхвърлим и пералнята. Честно да ви кажа, такова нещо не ни се беше случвало. В един момент не знаеш сънуваш ли или е истина - разказва той. - Отвсякъде бликаше вода - от банята, от тоалетната. Понеже оригиналната помпа не ни свърши никаква работа, се наложи да купим допълнителна помпа и маркуч, с който изпомпвахме водата навън. Там обаче самата улица беше река и водата от шахтите, вместо да отива в канализацията, се връщаше обратно."

Съпругата му допълва, че този път са си купили и поставки за новата пералня - ако отново има наводнение, поне уредът да се предпази, за да не се наложи да го изхвърлят и него.

Тяхна съседка Пенка Димитрова разказва какво означава домът ти да е във вода: "Като започнеш от мокети, шкафове... Само до леглото не е успяла да стигне. В мазето обаче абсолютно всичко беше наводнено. Ние имахме помпа и така успяхме да задържим нивото на водата да е под коляното, ако това е някаква утеха изобщо, но съседите, милите - младо семейство - напълно се отчаяха."

За да получат обезщетение от застрахователната си компания, потърпевшите трябва да имат специална добавка към полицата за къщата, в която да е описано събитие ,,повредена помпа" или ,,връщане на водите от канализацията обратно". Деян Кожухаров, собственик на застрахователна агенция в Детройт, обяснява, че ако дадено домакинство не е вписало в полицата покритие за  нахлуване на вода през канализацията или повреда на помпата, застрахователната компания няма да плати и цент. ,,Всички хора, които се обадиха при нас в Детройт, получиха точно такова обезщетение - за нахлуване на вода през канализация", посочи той.

След наводнението някои българи останаха и без автомобилите си. Кошмарът от пълните с вода улици ще се помни дълго от Александър Егов, който се е прибирал у дома с тригодишния си внук Николай. Цялата улица вече била като пълноводна река. Шофьорката пред него внезапно спряла автомобила си, неговата кола нагълтала вода, купето също се наводнило: ,,В един момент стигна до нивото на седалката, където беше внукът. Паника, крясъци, плач... Добре, че имаше момчета, които помогнаха. На следващия ден се обадих на застрахователната компания. Дойде техен представител - оцени щетите, сега чакам да видя колко ще ни платят."

Според статистически данни валеж от 6 инча, или 15 сантиментра, за едно денонощие се случва веднъж на 500 години. Студената и снежна зима повлече за жителите на Метро Детройт и рекордни дъждове. Местните хора се молят това бедствие повече да не се повтаря.

Даниела Начева