http://bgvoice.com/public/files/gallery/1754.jpg

Кървавият атентат на летището в Истанбул вся страх у българите в Америка. Всяка година десетки хиляди от тях избират именно "Ататюрк", когато пътуват до Родината. 

Във вторник вечерта - часове след атаката, някои от сънародниците ни трескаво се опитваха да си сменят билета и да избегнат Истанбул. "Имах планирано пътуване до Сърбия и България. За следващите две седмици трябваше да ходя три пъти до Истанбул, но предпочитам на този етап да откажа пътуването", казва пред BG VOICE Антоанета Станоевич, която живее в Чикаго. Тя е решила да стигне до България чрез друга връзка в Европа. Въпреки това казва, че сигурността не е гарантирана никъде. "Навсякъде може да се случи. Това, че аз отказвам полета си през Истанбул, не значи, че съм застрахована."

Според туристически експерти, с които разговаряхме, между 15 и 25 хиляди българи годишно си купуват билети на Турските авиолинии. На фона на целия пътникопоток от 140 хиляди души това е сериозен сегмент. Полетът е удобен и за мнозина, който се прибират от Истанбул до България с автобуси или коли. Освен това Turkish Airlines е една от малкото компании, които разрешават два куфара багаж, а и цената им често е най-добрата, казват туристическите агенти. „50 процента от населението на Чикаго специално и други градове, които имат добри връзки, летят през Истанбул. Тоест 50 процента от българите летят през Истанбул, доста голям процент от населението ни в Америка", казва Марчела Челебиева, която е туристически агент в Чикаго - града с най-много българи в САЩ.

След новината за атентата от Федералната агенция по авиация в САЩ заявиха, че всички полети от и за Истанбул са временно спрени. Въпреки това полетът в 9:30 ч. вечерта във вторник се осъществи. Малко преди него кацна друг от турската столица. От Турските авиолинии са предупредили, че е възможно полетите да бъдат пренасочвани през други летища.

На три летища в Ню Йорк и Ню Джърси полицията започна патрули с тактически оръжия, засилена охрана се забелязваше и на „O'Hare" в Чикаго, където беше нашият екип.

Стотици хиляди пътници остават в напрежение. Християн Стоичков казва, че се опитва да не показва притесненията си, за да не тревожи роднините си. "Страх ме е, както и всички вас, предполагам, но имам ли избор, освен да не пътувам, да не ходя никъде и да не излизам." Християн се качи на полета до Истанбул, който излетя от летище „Охеър" по разписание. Но мнозина ще търсят други опции.

Турските авиолинии дават възможност за безплатна смяна на полета или за връщане на парите за закупен билет за тези пътници, които летят през Истанбул в следващите дни. "Със сигурност това ще се отрази на много неща - на техния туризъм, на нашия. Не знам как това ще се отрази на хората, които искат да се прибират. Но при всички положения, който ще пътува, ще има едно наум и ще се притеснява", смята Християн.