Противоречивата здравна реформа на президента Барак Обама все още обърква повече, отколкото помага на милиони души в Америка, сред които и немалко българи. Крайният срок наближава. Остават по-малко от две седмици, за да си купите задължителната застраховка, ако искате да сте покрити от началото на април и, разбира се, да не плащате глоби.
През уикенда Българо-американската асоциация в Чикаго организира среща, на която експерти разясняваха предимствата и правовите последици, ако нямаме застраховки.
Над 20 души присъстваха, което за организаторите бе приятна изненада. „За нас не е важна бройката. В българската общност тези неща се разпространяват доста бързо - който е дошъл днес, ще предаде на останалите", обясни вицепрезидентът на Българо-американската асоциация в Чикаго Петранка Стаматова.
За много хора Обамакеър не е първа опция за застраховка заради високата цена на плановете, която чество надвишава тази на глобите, както и заради ограничаването в избора на лекари и болници. Застрахователният агент Анна Русева обясни в резюме последиците от липса на здравен план, като каза, че за младите хора Обамакеър не е рентабилна опция. В подкрепа на нейното мнение много млади българи смятат, че е по-изгодно да си платят глобите, вместо да се застраховат, докато възрастните се замислят сериозно за здравето си. „Годинките си текат, вече минах 60 и е време да се замисля за застраховка. Компанията, в която работя, не ми предлага застраховка, затова трябва да се погрижа сам", каза Александър Лазаров, който след 14 години в Америка планува да се прибере в България догодина.
Майките с деца бяха сред най-заинтересованите на срещата през уикенда. Таня Кондева е административен служител в местно училище в Чикаго. Тя има дете на седем години и половина, което е застраховано от "Illinois All Kids". Кондева и съпругът й все още нямат застраховка, но за сметка на това имат десетки въпроси. „Честно казано, в момента съм никъде. Все още съм объркана, все още имам въпроси. До една седмица трябва да предприема нещо при всички положения. Не искам да плащам глоби, а и мисля, че трябва да съм лоялна към тази държава. Все пак съм избрала да живея тук", каза Кондева.
За първата година глобата за незастраховалите се е $95 на възрастен човек, или 1% от дохода, което е повече. За дете под 18 години глобата е $47.50. През втората година глобите ще се покачат значително - до $325 на човек и $162.50 на дете, или 2% от дохода съответно, което е повече.
И докато много хора се чудят какво да направят, борсите за застраховки затварят на 31 март. Те ще бъдат отворени отново на 15 ноември до 15 февруари 2015 година.
Имигрантите без статут не могат да си купят застраховка през маркетплейса, поне не и легално. За тях опцията е да направят това е "off the market".
До този момент 5 милиона души са се записали за Обамакеър в цялата страна, което е далеч от целта на администрацията на Обама преди крайния срок - 7 милиона. Но с повече от месец, в който сайтовете не работеха както трябва, и това е добро постижение.

КАКВО Е ОБАМАКЕЪР?

- ще може да избирате между 4 основни плана - бронзов, сребърен, златен и платинен, като при бронзовия месечните вноски ще са по-малки, но в лекарския кабинет сумата, която ще трябва да доплащате, ще е много по-висока. При платинения план е обратното - ще плащате повече на месец, но по-малко при лекаря.

- при така наречения катастрофален план, който важи само за хората до 30 години, ще плащате малко, но ако влезете в болница, ще имате големи разходи.

- цената на застраховката зависи от това къде живеете, на колко години сте, пушите ли цигари и от дохода ви;

- новата здравна реформа не предвижда стоматологични грижи за възрастни, а само за деца;

- децата могат да останат на полиците на родителите си, докато навършат 26 г.

- не могат да ви откажат застраховка заради предишни болести (т.нар. pre-existing conditions)

- за записване сайтът е www.Healthcare.gov

- краен срок: 31 март 2014 г.