Илия Троянов

Новата книга на писателя Илия Троянов „Власт и съпротива" (Macht und Widerstand) е номинирана за най-добър немскоезичен роман. В селекцията за една от най-важните литературни награди в Германия попадат общо 20 заглавия, а победителят ще бъде оповестен на откриването на Панаира на книгата във Франкфурт през октомври.

„Власт и съпротива" е отчасти документален, отчасти художествен разказ за времето на комунистическата диктатура в България и за сблъсъка между един противник на режима и един кадровик от тайните служби, разказва литературният наблюдател на „Франкфуртер алгемайне цайтунг".

За написването на книгата Троянов е използвал освен документи и много свидетелства на хора, с които е разговарял - бивши затворници, лагеристи, офицери от Държавна сигурност. Всички те са вплетени в два основни характера - героите на „Власт и съпротива", представляващи властта и съпротивата срещу нея.

В романа са включени и паралелни истории, базирани на конкретни събития от периода между 1944 и 2007 г. Една от тези истории, добавя изданието, е за възрастна жена, чийто брат преди много време е прибран от Държавна сигурност и оттогава е безследно изчезнал. Старицата записва на касетофон мълчанието, царящо в дома ѝ: „Това е всичко, което остана от брат ми", казва тя.

„Троянов е „събирач на съдби" от едновремешна комунистическа България. Съдби, от които на човек му настръхват косите", заключава още „Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Измежду всичките 20 номинирани романа Троянов е един от фаворитите, пише вестникът, извеждайки името му в заглавието на материала си. Сред авторите, които ще спорят за престижната награда, са Алина Бронски, Валери Фрич, Улрих Пелцер и др.

Двайсетте романа, попаднали в селекцията, са избрани измежду общо 167 заглавия на 110 издателства от Германия, Австрия и Швейцария. До 16 септември седемчленно жури ще избере шестте финалисти, а победителят ще бъде оповестен на 12 октомври.

Наградата, която се присъжда от Асоциацията на немските издатели и книгоразпространители, се смята за отличието с най-голям читателски резонанс в Германия. Тя се присъжда за десети път и наградният ѝ фонд е 37,500 евро. Победителят ще получи 25 хиляди от тях, а по 2,500 евро са отредени за всеки от останалите пет финалисти.