Алекси Коларов и Алберт Гонсалес

Федералният съд в Ню Арк, щата Ню Джърси, осъди българина Алекси Коларов на 30 месеца затвор. Според един от адвокатите му обаче той ще е на свобода съвсем скоро, тъй като е чакал тази присъда много по-дълго. 32 -годишният Коларов е заловен през юни 2011-а в парагвайската столица Асунсион. При ареста му са иззети стотици хиляди долари в различни валути, фалшиви кредитни карти и скимиращи устройства за записване на кредитна информация.

След задържането му българинът остава зад решетките в Парагвай за две години, докато чака екстрадиция в Съединените щати. Преди да бъде заловен, той се крие от правосъдието близо десет години. Българинът е обвинен заедно с още 18 души от групата за киберпрестъпност ,,Шадоукрю", отговорна за източването на близо четири милиона долара. Изтеглянето на пари е ставало както в Парагвай, така и в Европа и Съедините щати. Групата е поддържала и виртуален онлайн маркет, в който се продавали крадени номера на кредитни карти shadowcrew.com.

15 от общо 19-те обвинени са се признали за виновни през 2008 година, а четирима, сред които и Коларов, успели да избягат. ,,Шадоукрю" се пропука и случаят започна да се разплита чрез Алберт Гонсалес, елитен хакер от Маями, който бил администратор на сайта на групировката, допреди да го арестуват през 2003 г. Той започва да сътрудничи на правоохранителните органи. Едва по-късно властите научават, че техният информатор играе двойна игра и работи и по собствена схема за проникване в данни и кражба на десетки милиони от банки, фирми и техните клиенти. Така първоначално  той получава обещаната му от властите условна присъда в замяна на информация. Гонсалез е всъщност ,,мозъкът" на схемата с кражби на кредитна информация и препродаването на близо 170 милиона кредитни номера в периода 2005-2007 г. По данни на информирани това е най-голямата подобна измама в историята на този тип престъпления. Хакерите от ,,Шадоукрю" наброявали 4 хиляди души, които се занимавали също и с фалшифициране на самоличност чрез шофьорски книжки, паспорти и карти за социално осигуряване.

Когато се установява, че е лъгал съдебните власти за собственото си участие в групата, което той описвал като незначително, Гонсалес е заловен отново през 2008 г. В момента той излежава 20-годишна присъда във федерален затвор. От 19 души, на които са повдигнати обвинения във връзка със случая, 15 признават вината си, но четирима, включително и Коларов, успяват да се укрият.

Българинът е засечен в Южна Америка от парагвайската национална полиция, когато тамошни банки се натъкват на подозрително движение по дебитни карти от Италия, Швейцария и Германия. Видеокамери го запечатват често да тегли суми с фалшиви карти и най-сетне е арестуван през юни 2011 г. в 5-звездния хотел „Гуарани есплендор" в центъра на Асунсион. Там полицията открива стотици хиляди долари в различни валути, фалшиви разплащателни карти и електронни устройства за рекодиране на карти.

След като излежава 2-годишна присъда в Парагвай, при освобождаването му през миналата година Алекси Коларов е екстрадиран в САЩ, за да бъде изправен пред правосъдието и тук. Други трима, замесени в случая, все още са на свобода.

Според един от адвокатите на Коларов, Аркади Бук, ролята на българите в престъпната мрежа се е изразявала главно в изтегляне кеш от банкоматите. За ,,BG VOICE" той заяви, че основните играчи в схемата били предимно руснаци и украинци. Що се отнася до Коларов, само имиграционните процедури в тази страна го делят от свободата. ,,Той вече излежа известно време в Парагвай, докато чакаше да бъде депортиран, така че моята идея, когато направи признанията си, бе той да бъде изпратен обратно в България по най-бързия начин", каза г-н Бук.

Присъдата от две години и половина обаче съвсем не е била лесна за постигане. При екстрадирането си през юни 2013-а Алекси Коларов се изправя пред съда в Ню Джърси, за да чуе, че максималната присъда за участието му в ,,Шадоукрю" е пет години. Осем месеца по-късно той се признава за виновен за участие в организираната престъпна група.