България изпрати ясен ултиматум към Съединените щати, че подкрепата на страната за Трансатлантическото търговско споразумение (TTIP) минава през падането на американските визи за български граждани. Споразумението е най-важното търговско такова между САЩ и Европейския съюз и Вашингтон настоява за него от години. Преговорите обаче се проточват заради много противоречия и съпротива на различни организации. TTIP би трябвало да даде излаз на американски стоки на европейския пазар с много по-малко бюрократични спънки и регулация. Противниците му смятат, че то ще лиши отделните страни от възможността да приемат закони, които да защитят местните потребители и производители, а Европа ще се напълни с GMO храни от САЩ.

Има вероятност да не подкрепим споразумението TTIP и твърдо държим визовият режим за българи, пътуващи за САЩ, да бъде част от преговорите по него. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос дали България трябва да подкрепи договора, ако САЩ не отмени визите за българи. Позицията на страната е гласувана на заседание на Министерския съвет. „Официалното становище на България не се различава много от това на другите страни членки с разликата, че ние искаме като основен въпрос в преговорите да залегне и визовият режим за българите за САЩ", каза Лукарски.

Той обясни, че на този етап преговорите не са стигнали до момента за обсъждане за визовия режим за българи.

В момента освен към българите САЩ прилагат визов режим и към гражданите на още няколко страни от ЕС, сред които са Румъния, Полша и Кипър. Наскоро съветникът по политически и икономически въпроси към американското посолство у нас Марк Дилард заяви, че въпросът с визите, от една страна, и търговското споразумение - от друга, не трябва да се обвързват.

Според американския закон, за да се започне процедура за падане на визите, отказите в съответната държава трябва да са под 3%. В България този процент е над 12, каза за BG VOICE източник от външното ни министерство. Въпреки това всички страни в ЕС не изискват визи от американски граждани.