14 камери, изработени от българи, са разположени по тялото на новата мегаракета на НАСА - 98-метровата SLS, която в понеделник трябваше да кацне на Луната, съобщава главният им конструктор инж. д-р Петко Динев. Оптичните уреди е трябвало контролират правилната работа на двигателите, излизането на горивото, откачването на степените и освобождаването на новата спускаема капсула "Орион" по време на първия полет на ракетата "Артемис 1". Тя трябваше да бъде изстреляна в понеделник от стартовия комплекс 39B в космическия център "Кенеди" във Флорида, но полетът й беше отложен.

Камерите, които е трябвало да следят полета към Луната, са създадени във фирмата на казанлъчанина Петко Динев.

Издържат на температури от минус 40 до плюс 85 градуса, на много силни вибрации и ускорение, 100 пъти по-високо от земното. Обективът е специално изработен. Освен на конструкцията, сънародникът ни е автор и на кода, и на схемите на космическия оптичен уред. Всички платки на камерите са тествани в България, насищането на компоненти върху тях, подготовката и изработването на корпуса им са реализирани също в България.

Камерите са сглобени също от българи. Работещи зад океана наши сънародници направили трасировката на платките.

Можем с гордост да кажем, че изделията са дело на български ум и ръце, обяви Петко Динев, който е доктор на науките в САЩ. Той е възпитаник на математическата гимназия в Казанлък. Негов класен ръководител бил популярният физик Теодосий Теодосиев, като випускът на Динев бил първият за младия тогава учител.

Динев е работил и в лаборатория в Стара Загора, в която правели системи за лазерна локация с цел откриване шпионските спътници на САЩ.

Бил е и асистент в Техническия университет в София. През 1996 г. защитил докторантура по цифрова обработка на изображенията в Атлантик юнивърсити, Флорида. Шест месеца след пристигането му в САЩ започнал работа в НАСА, а пет години по-късно преминал в сферата на телекомуникациите.