сн. „Стандарт нюз“

Конфликтите между българи и роми се увеличават с всяка изминала седмица преди предстоящите местни избори, което кара мнозина да смятат, че са изкуствено подклаждани с определена предизборна цел. За последните седем дни към вече съществуващите огнища на напрежение се появи още едно - района на Луковит. Цигани и българи премериха сили в тамошното село Петревене. 27-годишният Радослав от ромски произход бе прострелян в коремната област от собственика на имота, чийто дувар се опитал да събори. „Това не е единичен случай, при който крадецът влиза с взлом в дома ми", заяви ограбеният Цветан Томов. Пушката, с която е стрелял потърпевшият, е иззета, тъй като е незаконно притежавана. Полицията обяви, че повод за притеснение в селото няма. Местните пък опонираха, че напрежението тлее от година, когато възрастна жена била нападната и убита в дома ѝ за сумата от 20 лева. Друг жител от селото се оплака, че е изчезнала пенсията му от 360 лева, а роми редовно нахлуват в къщата му с взлом и дори ограбват хранителните продукти от хладилника. Циганите недоволстват с аргумента, че местните нямат доказателства срещу тях. Оплакват се също, че българите в селото ги тормозят без причина. Освен това те искат отмъщение заради простреляния Радослав, който вече е изписан от болницата и си е у дома. Въпреки потвърждението на полицията близките му до последно твърдяха, че куршумът го застигнал, докато посягал на имот, съседен на стрелеца, и настояха да бъде съден за опит за убийство. Засега прокуратурата действа реципрочно - обеща да повдигне обвинения и на Радослав за нахлуване в частен имот, и на 54-годишния мъж - за притежание и използване на незаконно оръжие.

Междувременно остава напрегната обстановката в село Гърмен, където срещу ромите скочиха както местни жители, така и представители на различни националистически формации, специално транспортирали се дотам. Циганите от местния квартал „Кремиковци" отказаха да напуснат домовете си. След поредицата митинги на националисти властите изведнъж се присетиха, че 85% от циганските жилища (или общо 124 сгради) в квартала били незаконни и изпратиха багери да ги съборят. Премахването на постройките бе едно от исканията на Инициативния комитет, чиито протести продължиха повече от месец след сблъсък между роми и други жители на общината. В края на май инспектори от националния строителен контрол изпратиха 124 уведомления за доброволно събаряне на незаконните къщи, но след крайния срок нито една не беше разрушена. Ромите също създадоха инициативен комитет, който изрази надежда, че държавата отново ще отсрочи събарянето на къщите. Бе заявено, че повечето семейства няма къде да отидат. За тази седмица бе насрочено премахването на първите 4 постройки, а за 13 юли - на останалите.

В същото време съдът пусна на свобода двама младежи, за които прокуратурата твърди, че са пребили жестоко двама близнаци и баща им от ромски произход в автобус 88 в София. „Моля да ме пуснете. Аз съм сирак и няма кой да се грижи за майка ми", заяви пред Софийския районен съд 17-годишният Цено Стаменов, който заедно с 16-годишния Божидар Калчев са нападнали безпричинно тримата цигани с палки и юмруци. „Искам да си завърша образованието. Имам изпити и практика", примоли се Калчев. Двамата обаче нито за миг не казаха, че съжаляват за стореното в автобуса. Единствено декларираха, че няма да се укриват или да извършват други престъпления.