Българи от цяла Америка успяха да съберат почти $2,000 в кампанията за болната от левкемия Бети. Момиченцето се намира в клиника в Братислава, Словакия. За животоспасяващата операция, която ще се проведе в Ню Йорк, са й нужни между $500,000 и $1 000,000. ,,Ако ние сами не се съберем и не си помогнем, няма как да стане", каза една от организаторките за набиране на средствата Доменика Халачева. Сред останалите, които горещо застанаха зад благотворителната проява, провела се през уикенда в предградията ,,Елк гроув вилидж" и ,,Дес плейнс", бяха българи от Ню Йорк, Атланта, Сейнт Луис, Илинойс. Включиха се и редица доброволци, които разгласяваха за акцията.

В събота деца, родители и учители от лятното школо към Малко българско училище събраха над $1,000 от продажбата на собственоръчно направени специално за благотворителното събитие художествени сувенири. ,,Със сигурност няма да можем да съберем този цял милион, който е нужен за лечението на детето, но ще обърнем внимание на много хора, че трябва да помагаш и да получаваш от обществото, но трябва да умееш и да връщаш", сподели ентусиазираната директорка МБУ г-жа Живка Петрова.

Доброволци от Чикаго и предградията също се включиха в инициативата. ,,Искрено се надявам средствата, които успеем да съберем, да помогнат на семейството на болната Бети", каза Янка Бозукова. ,,Българската общност в Чикаго и в цяла Америка може да допринесе за помощ за добри каузи като тази - да се събере немалка сума пари", обясни майка на дете от МБУ.

Над 30 души се включиха в неделя в инициативата в двора на православната църква ,,Света София". През този ден бяха събрани над $1,440 от продажбата на сувенири, картини и домашно приготвени лакомства. Други над $220 бяха дарени в името на каузата от благотворителния обяд, който се проведе в църквата. Редица картини бяха дарени от български художнички.

,,Болно ми е, когато виждам как едно дете страда, и мисля, че трябва да правим всичко за децата. Те са нашето бъдеще", сподели една от художничките - Полина Тодорова. Още две дами на изкуството подпомогнаха инициативата със свои произведения - Галина Йорданова и Димитрина Кутриански.

Самата Бети въпреки сериозното си заболяване има достатъчно смелост, за да успокоява и майка си, и баба си. ,,Постоянно ми повтаря, че всичко ще се оправи, че всичко ще бъде наред", разказва майката на момиченцето Анелия Радева. Доскоро Бети била здраво и щуро дете. Тежкото лечение обаче отнема усмивката й. „Нейния живот се промени коренно. Тя вече е изгубила реална представа какво е навън, знае единствено болничното легло, нейната стая, трите метра, в които се движи ежедневно и това е", обяснява бабата Славка Радева.
Семейството разчита на лечение в Америка, защото единствено от местната клиника им дават надежда. Друга възможност няма. От месеци в интернет тече дарителска кампания. Събрани са вече около 250 хиляди лева. Всеки, който иска да помогне от разстояние, може да направи дарение на банковата сметка: 
Общинска банка АД
BG16SOMB91301056393701
BIC: SOMBBGSF
Елизабета Калоянова Димитрова
Или чрез Pay Pal: [email protected]