Българи от Чикаго събраха десетки хиляди долари за изграждането на 70-метров пилон край Пловдив, на който да се вее българският флаг. Церемонията по издигането на трибагреника се проведе на 24 март. Флагът се намира на Околовръстното в Пловдив - между "Пещерско" и "Пазарджишко шосе".
и е с размер 15 х 20 метра. За момента това е най-високото знаме в България. В издигането му помогнаха самите организатори, както и децата от ОУ “Кирил и Методий” от село Кадиево.

“Идеята се зароди между група приятели от Чикаго. Седнахме в ресторант "Механата", прочетохме в новините, че чужденец е издигнал 50-метрово знаме. И решихме - какви националисти сме ние ако не издигнем най-високото знаме, което е до момента", разказа пред BG VOICE един от организаторите - Иван Цветков.

Той споделя, че макар да живее в чужбина, България ще е винаги в сърцето му и никой българин не трябва да забравя потеклото си.

"Мило ни е за Родината, макар доста хора ще кажат, че “какво правят в чужбина, защо не се прибират в България като са такива родолюбци”. Истината е, че ние сме от много години в чужбина, но милеем за държавата."

Инициативата е и жест към децата, сподели Иван Цветков. "Да покажем на децата ни, че са българи. Да се връщат по-често в Родината, за да може да се приберем и ние."

Кметът на Пловдив, Златко Димитров, беше част от гостите на церомонията. Той каза, че в момента, в който са му съобщили идеята, я е приел с радост.

"Това е нещо, което се случва за първи път. Поне аз не знам да е имало такова мероприятие с такива мащаби да се издигне българския флаг. Това е един огромен жест на родолюбие, за което им благодаря - лично аз", заяви Димитров".

Имената на дарителите са изписани върху карта на България. В инициативата участие са взели и хора от района на Пловдив - някои са дарили пари, други труд, време и техника. Имената на всички дарители са изписани върху мраморна карта на България, поставена до пилона.

Сдружението “Спаси Пловдив” също е подкрепило начанието.

Асен Костов, председател на сдружението, каза, че самият той е бил емигрант в Чикаго. "Аз особено се вълнувам за това нещо, защото не ми е безразлично, знам как се чувства българинът в чужбина, самият аз съм го изпитал."