Един от най-известните циркове в Америка „Ringling Brothers" е принуден да се раздели с екзотичните си животни. Слонове, тигри и лъвове няма да са част от представленията на цирка до няколко години. До това решение е стигнал бордът на цирка, след като природозащитните организации твърдят, че животните се малтретират преди и след представление. До 2018 г.  циркът трябва да прекрати номерата си със слонове. Така десетки дресьори, сред които и българи, ще останат без работа.

Един от тях е Александър Петров. Той е второ поколение цирков артист. Дресира животни от малък и твърди, че го прави с любов и организациите за защита на животните според него са бизнес: „От много отдавна винаги сме били като на война със защитниците на животните, защото те са хората, които винаги са ни упреквали, че правим нещо нередно и нещо лошо", обяснява  Александър.

Според него не природозащитниците са причината собствениците на цирка да спрат представленията със слонове, а законите в много градове. Същите тези природозащитници са постигнали целта си тези циркови изпълнения да са забранени със закон на много места, което пречи на работата на Александър: „Много градове загубихме. Загубихме 20 града. Това са 20 седмици без работа, но в интерес на компанията лека-полека спираме със слоновете."

През 2009 г. в интернет се появи видеозапис, на който се вижда как дресьори преди представление малтретират големите чифтокопитни. Безпричинно те нанасят удари по главите на животните и ги обиждат. На видеозаписа нашият сънародник Александър Петров не присъства, въпреки че емблемата, която се вижда на записа, е на "Ringling Brothers".

Все пак за Александър и слоновете раздяла няма да има. Следа като бъдат забранени за използване в цирковите представления, огромните бозайници ще бъдат преместени в специални ферми. Там Александър ще продължи да се грижи за тях, защото според него те са били и ще бъдат винаги на първо място в неговия живот: „Те идват като част от семейството, част от фамилията, което мога смело да кажа, че не е добре за жена ми, защото животните за мен са били винаги на преден план."

Александър ще продължи да се грижи за любимците си и след като собствениците на цирка премахнат екзотичните животни от сцената. След 2018 г. ни очакват циркови представления единствено с клоуни, каскадьори, акробати и гълъби, което според мнозина ще отнеме от блясъка и магията на цирка.