Българските деца жънат успехи не само в математически и химически олимпиади. За голямо съжаление те са в първата петица по употреба на алкохол, класически и електронни цигари и канабис сред 15-годишните младежи. Това показват наскоро оповестените резултати от поредното международно сравнително изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – HBSC“, проведено през 2021-2022 г. в 44 държави от Европа и Канада.

Данните за България са стряскащи

Изследването се провежда на всеки четири години, а и в предишното му издание българските ученици заемаха сходни позиции. По този повод германският всекидневник „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ) пише: „Деца, които още не са сменили млечните зъби, а вече са се напивали повече от един път в живота си – в част от Европа това изобщо не е рядкост. В България например, където почти десет процента от 11-годишните поне два пъти в живота си са били в опиянено състояние. Почти 20% от българските момчета поне веднъж в живота си са пушили цигари“.

Проучването на Световната здравна организация (СЗО), което цитира германският вестник, се базира върху допитвания сред подрастващите. В обобщение неговите резултати показват, че децата на възраст между 11 и 15 години, които всъщност трябва да бъдат предпазвани от въздействието на упойващи вещества, в цяла Европа консумират такива вещества в сериозни количества. Това важи особено за алкохола. 

Таблицата сочи, че по този показател българските 15-годишни заемат четвърто място сред връстниците си от всичките 44 държави. 53% от момичетата и 55% от момчетата на тази възраст в България признават, че през последните 30 дни са употребявали алкохол. 

Най-много пият 15-годишните в Дания, следвани от тези в Италия и Германия.

Българчетата още с млечните зъби, но вече са се напивали

Вредите за младите хора са огромни

Едно проучване в България, направено през 2021 година от Националния център по обществено здраве и анализи, показа, че половината от учениците на възраст 10-19 години са опитвали алкохол (бира, вино, концентрат и други), а средната възраст, на която са опитали за първи път алкохолни напитки, е 14 години. 

В проучването на СЗО 15-годишните българи и българки заемат трето място по консумация на електронни цигари. Над 30 на сто от децата в тази възрастова група в България са опитвали електронна цигара през последния месец – по-високи са стойностите само в Литва и в Унгария. Медиите посочват, че разпространяването на електронните цигари е много сериозен проблем за общественото здраве. Авторите на доклада на СЗО пишат: „Проучванията показват, че младите хора реагират много чувствително на вещества като никотина, защото техните мозъци все още се развиват. Поради това младите по-лесно изпадат в зависимост“. 

СЗО критикува още факта, че електронните цигари целенасочено се рекламират най-вече с прицел към тази възрастова група. Още едно място напред в тъжните класации се придвижват 15-годишните българчета, когато става дума за пушене на обикновените, „горящи“ цигари. 32 процента от момичетата и момчетата в тази възрастова група в България през последния месец са палили цигара – повече пушат само тийнейджърите в Дания (Гренландия). Пак на второ място са 15-годишните от България в класацията за консумация на канабис – по-напред са само връстниците им от Канада.

Българчетата още с млечните зъби, но вече са се напивали

Ролята на родителите

Германската агенция KNA цитира интервю със специалистката по лечение на зависимости Ренате Мале, която казва: „Родителите трябва да се подготвят да разговарят с децата си за упойващите вещества. Живеем във време с толкова много възможности да се упояваш, колкото никога досега – както легални, така и нелегални. Родителите трябва да са добре информирани, да познават фактите и да формират свое собствено убедително мнение по въпроса“. Тя припомня още, че подрастващите изпадат в зависимост много по-лесно от възрастните, а самите възрастни могат да им влияят в правилната посока със собствения си положителен опит. Още: Защо алкохолът ви кара да ходите до тоалетна по-често? В последното проучване на СЗО важна роля за консумацията на упойващи вещества сред подрастващите играят и антипандемичните мерки. Но те само подсилват другите решаващи фактори. 

Българчетата още с млечните зъби, но вече са се напивали

По повод предишното допитване на СЗО доцент Михаил Околийски, директор на бюрото на СЗО за България, каза пред „Свободна Европа“: „Във всички 45 страни, в които се провежда изследването „Здраве на децата в училищна възраст“, един от 4 младежи съобщава, че се чувства изнервен, раздразнителен, има проблеми със заспиването. Като цяло децата се чувстват несигурни. Но това, което е много характерно за българчетата е, че те са на последно място по подкрепа, която чувстват, че получават от семейството си“, допълва доц. Околийски пред „Свободна Европа“. 

Родителите играят много важна роля, когато става дума за чувството на несигурност у децата, казва и Ренате Мале в интервюто си за „Зюддойче Цайтунг“, цитирано от KNA: „Който умее сам добре да регулира чувствата си, той няма нужда от външни средства. Това децата го научават най-напред в семейството“. Децата трябва да разберат, че животът невинаги е удовлетворителен, казва тя.