Кристофър Рей

Кристофър Рей, избран от Доналд Тръмп да оглави американската федерална полиция, е блестящ юрист, сравнително слабо известен. Работил е в правителството на Джордж У. Буш, без това да му прикачи твърде ярък политически етикет. Ако бъде одобрен от Сената, Рей ще започне служба с 10-годишен мандат като шеф на Федералното бюро за разследване (ФБР) - приемник на Джеймс Коми, грубо уволнен през май от американския президент.

Първото му предизвикателство ще бъде да успокои притеснените за независимостта си служители в престижната агенция, а после и общественото мнение, което се страхува институцията да не попадне под властта на Белия дом. Кристофър Рей е човек с безупречна биография, заяви в сряда в туитър Доналд Тръмп, обявявайки изненадващата номинация. Щастливият избраник не бе в първоначалния списък с евентуални кандидати за поста, включващ републиканци консерватори от тежката категория. В този смисъл кандидатурата на Рей може би не е твърде спорна - така се избягва възможността веднага да завалят критики, че ФБР се „политизира", още повече че той е прекарал последните години в адвокатска кантора. Освен това бившият федерален прокурор, роден през 1967 г. в Ню Йорк, е човек от семейство, дало на страната множество юристи. Дипломира се през 1992 г. в правния факултет на Йейлския университет, където междувременно е главен редактор на „Йейл лоу джърнъл" - длъжност, поверявана само на елитни студенти.

Кристофър Рей спада към близкото обкръжение на губернатора на Ню Джърси Крис Кристи - републиканец, който със сигурност би заел ключов пост в правителството на Тръмп, ако не бе замесен в скандал с голямо пътно задръстване, което уредил, за да накаже някакъв кмет, явяващ се негов политически съперник. Точно Кристофър Рей впрочем бе защитник на г-н Кристи в това дело, известно като аферата „Бриджгейт". „Кинг енд Сполдинг" - международната адвокатска кантора, в която Рей е партньор, представлява стотици клиенти, включително дружества с висока борсова капитализация. Някои от тях развиват бизнес с Русия, например с петролния гигант „Роснефт".

Преди да заработи в частния сектор, той оглавява криминалния отдел в министерството на правосъдието, една от най-значителните му структури, която контролира ФБР. По това време се специализира върху „престъпниците с бели якички", разследва финансови нарушения, извършвани от търговски дружества. Поверяват му контрола върху следствието срещу енергийния гигант „Енрон", обявил фалит след мащабни счетоводни машинации. През този период г-н Рей е пряко подчинен на Джеймс Коми. Има данни, че дори подкрепя своя шеф при изпълнен с напрежение случай от 2004 г., когато правосъдният министър от правителството в онова време Джон Ашкрофт е на лечение в болница. Президентът Буш прави опит да се възползва от слабостта на Ашкрофт и го кара да подпише спорно разпореждане, с което се разрешават подслушвания на телефони без съдебна заповед. Противник на тази мярка, Коми - и.д. генерален прокурор, заплашва с оставка, за да наклони везните. И Рей, изглежда, му обещава вярност.

Всъщност бъдещият шеф на ФБР работи в съдебната система от май 2001 г., когато остават месеци до атентатите от 11 септември. След тези нападения му се налага да защитава извънредните, често пъти оспорвани мерки, предприети тогава, като удължения срок за задържане под стража на чужденци, смятани за потенциални заподозрени.

„Г-н Рей вероятно е най-добрият избор от съкратения списък на Белия дом. Дейността му в министерството през управлението на Буш трябва да се проучи подробно, но това е сериозен и достоен избор", коментира Матю Милър, сътрудник на бившия министър на правосъдието Ерик Холдър.