Две руски подводници бяха проследени от военен кораб на Кралските военноморски сили в Северно море, докато Обединеното кралство продължава да осигурява обучение на украинските военни. Британският ловец на подводници HMS Portland проследи двата плавателни съда, след като те се появиха поотделно северозападно от Берген, Норвегия. Съобщава „Метро“.

Подводницата с крилати ракети "Северодвинск" и ударната подводница "Вепр" от клас "Акула" бяха проследени по време на подводното им пътешествие на юг покрай норвежкото крайбрежие от Арктика.

Говорител на Военноморските сили заяви:

"Портланд и нейният специализиран хеликоптер "Мерлин" - и двата оборудвани с най-съвременни сонари, сензори и торпеда за операции по лов на подводници - докладваха за движението на корабите на руския Северен флот.

[caption id="attachment_659330" align="alignnone" width="1307"] Сн: royalnavy.mod.uk[/caption]

В момента моряци от Кралските военноморски сили обучават персонал от украинските военноморски сили за работа с два минни ловеца от клас Sandown, които ще бъдат продадени на Украйна. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Володимир Гаврилов се срещна с министъра на въоръжените сили на Обединеното кралство Джеймс Хийпи и парламентаристи в Лондон, преди да посети войници и моряци, които се обучават в Шотландия. Министрите разговаряха с обучаемите и инструкторите от Кралските военноморски сили, като наблюдаваха как те упражняват ключови умения в морето, като например тренировки с оръжие и контрол на щетите, докато се учат да работят с машините на корабите.

Хийпи заяви:

"Интензивността, с която украинските войници и моряци се обучават, е нещо, което трябва да се види. Те работят съсредоточено като войници, които знаят, че само след няколко седмици ще се сражават във война. Да се проведе обучение, което да съответства на тази интензивност и съсредоточеност, не е лесно.“

Кралските военноморски сили и британската армия работят дълги часове и използват целия си оперативен опит, за да се уверят, че новите им украински приятели ще бъдат изпратени в бой с най-голям шанс за победа.

Миночистачите от клас "Сандаун", въведени в състава на Кралските военноморски сили в края на 80-те години, са специализирани в откриването и неутрализирането на мини в дълбоки води. Програмата е част от обучението, което се провежда от 1000 военнослужещи от Обединеното кралство във военни обекти в цялата страна и има за цел да подготви доброволците новобранци с умения за водене на бойни действия на фронта.