Сенатът на щата Илинойс официално прие в петък резолюцията, с която определя март като месец на българо-американското културно наследство. Гласуването беше формалният финал на процедурата в горната камара на щатския Конгрес. Очаква се другата седмица това да се случи и в Камарата на представителите.

"Наред със затвърждаване на стратегическите отношения с България, за първи път политически акт на американски законодателен орган приема българската емиграция като част от културно-историческото наследство на САЩ.", каза за BG VOICE генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков. Той е главният двигател на този безпрецедентен акт на политическо припознаване на България в САЩ.

 

Резолюцията беше внесена от лидера на републиканците в щатския Сенат Дан Маконки и подкрепена от лидера на демократите Лаура Мърфи, която в Сената представлява райони с концентрация на българска емиграция в щата Илинойс. Сред ко-спонсорите на резолюцията има още представители на двете партии.

"Това е историческо политическо признание, което отваря нова глава в българо-американските отношения.", казва Станков.

Цялата резолюция може да видите тук >>

Текстът на резолюцията подчертава общото историческо партньорство между САЩ и България, 20-ата годишнина от ратифицирането на протокола за приемането ни в НАТО в Сената на САЩ и 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война.

В документа се споменават успешни българи от последния век. Сред тях и изобретателят на компютъра Джон Атанасов, а в българската делегация бяха негови роднини – две сестри, които работят в щатското управление на Илинойс.

"За нас едно признание, както и за всеки българин, който живее в Илинойс,плаща такси и е разделен между двете страни на Океана, любовта към България, любовта и всичко, което ни е дадено в България и от тази страна, за нас е гордост" - сподели Антоанета Стойкова, родственица на Джон Атанасов.

Друга родственица на изтъкнатия българин, Диана Стойкова, припомни:

"Бащата на Джон Атанасов е дошъл като имигрант, като 13 годишен, в началото на 20и век, успял е да учи, да се издържа сам, да завърши бакалавърска степен и постигнал всичко, което е могъл да постигне и да научи децата си на честен труд и учение понеже съпругата му също е била образована жена, тя е била учителка."

За първи път, политически акт в САЩ разглежда постиженията на македонските българи, като част от цялостния принос на българската емиграция в развитието на Новия свят. Сред успехите на македонските българи е посочена създадената през 1922г. Македонска патриотична организация и нейният орган, вестникът „Македонска трибуна“. Изразено е признание към успехите на отделни личности сред българските емигранти от региона на Македония, като банкера Хенри Каранджов и писателя Стоян Христов.

Резолюцията отбелязва приноса на българските църкви, училища, културни клубове, танцови състави, бизнес и граждански организации за развитието на социалния, икономически и културния живот на щата Илинойс.