Правителството на Израел одобри рано сутринта на 22 ноември сделка за освобождаване на заложници, държани от Хамас в Газа, в замяна на освобождаване на палестински затворници и временно примирие, според официално изявление, изпратено до АФП от кабинета на израелския министър-председател.

"Правителството одобри общите параметри на първия етап от споразумението, съгласно което най-малко 50 отвлечени хора - жени и деца - ще бъдат освободени в рамките на четири дни, през които ще има затишие в бойните действия", се казва в изявлението и се уточвяна, че по-късно в сряда на семействата на заложниците ще бъде изпратено по-подробно съобщение.

Палестинските затворници, които ще бъдат пуснати, ще са около 150. Освобождаването ще стане по време на четиридневното примирие. Все още не е обявено кога ще започне то. 

Споразумението включва още допускане на хуманитарна помощ в Газа, в това число гориво. Според премиера Бенямин Нетаняху Червеният кръст ще получи достъп до останалите заложници, отвлечени при нападението на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври.

Нетаняху поиска от правителството си да подкрепи споразумение, което да позволи освобождаването на част от заложниците, които палестинската групировка "Хамас" отведе в Ивицата Газа след нападението срещу Израел на 7 октомври, предаде Ройтерс.

В началото на правителственото заседание Нетаняху се зарече, че войната ще продължи, докато Израел не постигне всичките си цели. Официален представител на САЩ заяви, че споразумението ще включва четири- или петдневно прекратяване на огъня, което е първата пауза от шест седмици насам в израелските бомбардировки в Газа.

По данни на израелските военни в Газа се намират 239 заложници, включително чуждестранни граждани от 26 държави.

Масовите отвличания са извършени на 7 октомври, когато бойци на Хамас нанесоха координирани удари по границата, при които загинаха около 1200 души - най-голямото подобно нападение срещу Израел от основаването на страната през 1948 г.

Много от заложниците бяха взети под дулата на оръжие по време на насилието, което Хамас упражняваше в пограничните общини в близост до Ивицата Газа.

В отговор на нападенията Израел наложи блокада на Газа, която прекъсна доставките на храна, вода, лекарства и гориво, и започна безмилостни въздушни и наземни нападения, които потопиха анклава в тежка хуманитарна криза.