Масова стрелба е станала в университета в Лас Вегас, Невада, съобщиха от полицията. Те са се насочили към кампуса след сигнал за престрелка и  "множество пострадали". Стрелбата е станала в крилото на Студентския съвет. Поне трима души са убити. Заподозреният също е мъртъв, застрелян от полицаите.

Шерифът на полицията в Лас Вегас Кевин Макмейхил каза на пресконференция, че мотивът на стрелеца за нападението не е ясен.

"Според нашите следователи на мястото на инцидента имаме три починали жертви и още една жертва в критично състояние в местна болница", написа в социалните мрежи столичното полицейско управление на Лас Вегас , "Заподозреният в този инцидент също е починал".

"Няма повече заплаха за обществото", заяви в социалните мрежи шериф Макмейхил, "Заподозреният е починал. В момента знаем, че има 3 жертви. Този брой може да се промени."

Полицията съобщи, че се е отзовала на повиквания и посочи, че служителите са се справили със заподозрян в кампуса, където са прозвучали изстрели на поне две места.

Екипи от специалните части обградиха кампуса. Полицията издаде и предупреждение „Бягайте-крийте се-бийте се“. Впоследствие бе съобщено, че вече няма опасност за обществото.

На кадри, разпространени в социалните мрежи се виждат екипи, които се движат през кампуса. Дошлите по сигнал полицаи веднага са се противопоставили на стрелеца. Минути по-късно беше обявено, че заподозреният е бил намерен мъртъв.

„Разследването все още тече. Моля избягвайте района“, предупредиха от полицията.

Служители от университета също съобщиха, че им е било наредено от специалните екипи да се скрият добре по стаите. Университетът разполага с множество кухни и помещения за хранене, лаборатории и компютърни кабинети. Предполага се, че студентите са се скрили именно в тези стаи в 5-етажната сграда.

Университетът се намира само на няколко километра от мястото, където през 2017 година на музикален фестивал бяха убити 58 души, а стотици други бяха ранени.

На международното летище "Хари Рийд" в Лас Вегас беше наложено спиране на полетите, като властите се позоваха на съображения за сигурност. Летището е в близост до мястото на стрелбата.

От Белият дом обявиха, че следят ситуацията отблизо. В светлината на двете поредни стрелби, в Тексас и сега в Невада, президентът Байдън поднови призива си за приемане на забрана на оръжията, класифицирани като бойни, както на пълнителите с голям капацитет.