Космическият кораб "Одисей", построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines се приземи в близост до южния полюс на Луната късно на 22 февруари, като това е първото кацане на САЩ на лунната повърхност от повече от половин век и първото, постигнато изцяло от частния сектор.

Шесткракият роботизиран спускаем апарат, наречен "Одисей", се приземи около 18:23 ч. по Гринуич (23:23 GMT), съобщиха компанията и коментаторите на НАСА в съвместното уебпредаване на кацането от оперативния център на мисията на Intuitive Machines в Хюстън.

Както беше планирано, космическият апарат е спрял в кратер на име Малапер А близо до южния полюс на Луната, според уебкаста. Кацането, един ден след като космическият апарат достигна лунната орбита и една седмица след изстрелването му от Флорида, беше потвърдено от сигнали, предадени обратно на около 384 000 км. до управлението на мисията.

Според ръководителите на полетите, които се чуха в интернет излъчването, за възстановяването на комуникацията с апарата бяха необходими няколко минути, а първоначалният сигнал беше слаб, поради което контролът на мисията не беше сигурен в точното състояние и положение на спускаемия апарат. 

 

 

Космическият апарат не е бил проектиран да предоставя видео на живо от събитието. Апаратът носи набор от научни инструменти и технологични демонстрации за НАСА и няколко търговски клиенти, предназначени да работят в продължение на седем дни със слънчева енергия, преди слънцето да залезе над полярната площадка за кацане. Полезният товар на НАСА ще се съсредоточи върху събирането на данни за взаимодействието на космическото време с лунната повърхност, радиоастрономията и други аспекти на лунната среда за бъдещите кацащи апарати и планираното от НАСА завръщане на астронавти по-късно през десетилетието.

Кацането на 22 февруари представлява първото контролирано спускане на американски космически кораб на лунната повърхност след Аполо 17 през 1972 г., когато там кацна последната лунна мисия на НАСА с екипаж с астронавтите Джийн Чернан и Харисън Шмит.

Досега на Луната са кацали космически апарати само от четири други държави - бившия Съветски съюз, Китай, Индия и съвсем наскоро, едва миналия месец, Япония. Съединените щати са единствената страна, която някога е изпращала хора на лунната повърхност.