За времето на своя пост Дилма Русеф успя да посети родината на баща си и бе приета като скъп гост

Симон Ромеро, „Ню Йорк таймс"

С импийчмънта на бразилския президент Дилма Русеф приключва една епоха в историята на Бразилия. Вече бившата президентка от български произход (баща й Петър Русев е от Габрово и напуска България през 20-те години заради социалистическите си идеи) беше и първата жена президент на огромната латиноамериканска страна.

Решението на Сената не само я обявява за виновна в манипулиране на федералния бюджет, но и поставя негативна оценка на първия и втория й мандат, както и на 13-годишното управление на лявата Работническа партия. През изминалите години бразилската икономика преживя бум, 29 милиона души бяха измъкнати от мизерията, вложиха се милиони в средната класа, а Бразилия присъстваше осезаемо на световната сцена.

Но ширещите се корупционни скандали, задълбочаващата се икономическа криза и неспособността на правителството да отговори на недоволството на хората изядоха главата на Русеф. Тя загуби своята популярност и харизма, а бразилците решиха, че заслужават нещо по-добро. Въпреки това едва ли нейното отстраняване ще елиминира корупцията сред политиците в Бразилия. По-скоро властта ще премине от една партия, раздирана от скандали, към друга.

Новият президент на страната, 75-годишният Мишел Темер, беше вицепрезидент на Русеф, преди да се разграничи от нея по-рано тази година. Неговата партия „Демократическо движение" беше част от коалицията с Работническата партия на Русеф и Силва повече от десет години. Така че Темер също най-вероятно е бил част от корупционните схеми и незаконното финансиране на партийните каси. Твърди се, че той е близо до бизнес средите и ще премахне социалните облекчения.

В настоящия кабинет, съставен от новия президент, няма нито една жена министър, нито пък представител от афробразилски произход, а 51% от населението на Бразилия се състои от чернокожи или деца от смесени бракове с бели.

Процесът по импийчмънта раздели страната и разбуни страстите от всички страни. Русеф е вторият случай на отстранен президент след гласуване от Сената в най-новата история на Бразилия. Първият е Фернандо Колор. „Дилма беше герой на бедните, а Темер е просто представител на политическата клика, която е също толкова корумпирана" - твърди Креуса Мария Оливейра, председател на Националната федерация на домашните прислужници, представляваща милиони жени, възползвали се от предимствата на трудовото законодателство, въведено от Русеф.

Но някои политически и икономически кръгове в Бразилия разчитат, че Темер има нужните качества, за да получи подкрепа в разединения и дискредитиран конгрес. „Трябва да решим дали искаме Бразилия да е като Венецуела, или искаме Бразилия, интегрирана в новия свят" - твърди Филип Шимер, който ръководи делата на „Мерцедес-Бенц" в латиноамериканската страна.

„Моето отстраняване ще доведе само до по-голяма политическа нестабилност в страната и това е проблем, с който ще се сблъскат и следващите президенти на Бразилия" - каза Дилма Русеф по време на изслушването й в Сената.

Русеф - един от малкото политици, които не са се облагодетелствали лично. За разлика от повечето политици, които гласуваха за отстраняването й, 68-годишната Русеф остава бяла лястовица в бразилския политически пейзаж. Тя е единственият политически лидер, който не е бил обвиняван, че е забогатял незаконно. Процесът срещу нея беше относно правен въпрос дали е извършила престъпление, като е приложила трикове в бюджета, за да прикрие нарастващите дефицити.

На няколко пъти Русеф повтори, че не е направила нищо незаконно, отбелязвайки, че нейните предшественици също са манипулирали федералния бюджет. Но според критиците на отстранения бразилски президент прехвърлените от нея средства са на стойност над 11 милиарда долара и са увредили сериозно доверието в бразилската икономика. Манипулацията на бюджета е помогнала и за преизбирането на Русеф през 2014 година.

Русеф няма да отиде в затвора след присъдата, тя продължава да твърди, че икономическата криза в Бразилия е резултат от световната икономическа криза, довела до срив в цените на суровините.

Коя всъщност е Дилма Русеф?

Преди да бъде избрана за президент, тя е работила като финансов надзорник на държавни дружества в областта на енергетиката. Нейният предшественик Луиз Инясио Лула да Силва я посочва за негов наследник на президентския пост.

Известна като разведена баба, Русеф е ревностен почитател на литературата и е изключение в политическата сцена, доминирана от мъже. Като млада е участвала и в партизанската война на революционните групи в Бразилия, била е заловена и измъчвана от военния режим. Русеф обаче не спази предизборните си обещания за повече публични разходи и започна пазарно насочена политика.

„Тя просто излъга, за да бъде преизбрана, гласувахме за един човек, а тя всъщност се оказа друга - казва Антонио Рисерио, политически коментатор. - Затова те искаха Русеф да бъде свалена." През последните месеци Русеф изпадна в изолация дори и в собствената си партия. Но все пак сенаторите не я съсипаха съвсем. Те гласуваха против мярката, която не би й позволила да се кандидатира за държавни постове.

Някои представители на работническата партия дори я защитиха в залата. „Вие бяхте изключение, когато ви избраха за президент, първата жена, представител на левицата, без съпруг, който да стои до вас на снимките" - каза Реджина Соуза, сенатор от Работническата партия. „Вие никога не влязохте в малката черна рокля, създадена от консервативния елит на тази страна" - добави тя.

Дебатите в Сената се превърнаха в латиносериал. Жанаина Паскуал, автор на искането за импийчмънт, плачеше в залата, докато обясняваше, че го прави за доброто на внуците на Русеф. „Осъдете я, ако искате, но не поругавайте честта на една достойна жена", каза сенаторът Кардосо, който също плачеше.