Браузърът Firefox започва постепенно да изолира платформата Flash. Анимираните чрез нея елементи в интернет сайтовете няма да се зареждат, освен ако потребителят изрично не активира функцията.

Компанията уточнява, че първоначално ще се блокират автоматично Flash елементи, които не влияят на потребителското преживяване. Това например може да са анимациите на менютата и други визуални ефекти, които правят сайта по-красив, но не променят неговата функционалност.

От следващата година обаче Flash ще бъде изцяло изключен по подразбиране във Firefox. Това означава, че нито един елемент с Flash няма да се зарежда, освен ако потребителят сам не активира тази функция. Вместо това ще се даде приоритет на HTML5.

Mozilla се аргументира, че по този начин ще увеличи сигурността на потребителите, защото Flash е известен със своите сериозни пропуски в защитите. Освен това не е и най-оптималният стандарт от гледна точка на използване на системни ресурси, особено в сравнение с по-модерните платформи.

Компанията допълва, че ще продължи да си партнира с Adobe, за да оптимизира Flash и занапред. Въпреки това изключването на Flash по подразбиране е ясен знак за постепенния край на флаш анимациите. Другите браузъри на Google, Microsoft и Apple също вече са или скоро ще изключат Flash по подразбиране.