Турската агенция „Доан“ разпространи тази снимка, на която брадат служител на органите за сигурност набутва в колата един от седмината, току-що предадени от българите

България е върнала тихомълком на Турция още седем граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган на 15 юли. Те са открити на 12 октомври от Граничната полиция в каросерията на ТИР, който е пътувал за Румъния. От пресцентъра на МВР заявиха единствено, че не могат да потвърдят информацията. Подробности бяха описани във в. „Хюриет".

При проверката на Граничната полиция са открити трима бивши полицейски комисари: Юнус Д., Абдулкадир К. и Югур С., уволнени от дирекциите в Диарбекир и Коджаели. Сред арестуваните са и Юнус Хайри, доцент, който преподавал в университета в Малатия, журналистът от закрития в. „Заман" Фетхи А., гимназиалният учител по физика и математика в Бурдур Сонер О. и Омер О., собственик на магазин, който е имал обвинения и за разпространение на наркотици. Не е ясно защо не са им повдигнати обвинения за незаконно преминаване на границата, каквато е обичайната практика. Само шофьорът е получил такова обвинение, има и присъда, която излежава в България. Вероятно това се е случило в рамките на бързо производство, той е признал вината си и се е споразумял с прокуратурата. Осъденият ще бъде върнат обратно в Турция, след като излежи наказанието си.

Докато българските власти гузно мълчаха, в турските медии се появиха снимки на предаването на арестуваните. Според агенция „Доан" мъжете са влезли в България на 12 октомври и са били арестувани при опит да преминат в Румъния, но не е ясно къде са задържани. Арестуваният учител е бил разпитан в България и освободен. Той взел автобус за Истанбул, но в Одрин бил арестуван отново. Били му повдигнати обвинения за членство в организацията ФЕТО. Останалите са изпратени в градовете, от които е поискан арестът им.

Експресното връщане на седемте турски граждани е на път да възпламени скандал, подобен на този с турския бизнесмен Абдулла Бююк, сочен за виден гюленист, който бе предаден на Турция, макар че българският съд отказа да го екстрадира. Казусът със седемте турски граждани не е стигнал изобщо до съда. Връщането им не е докладвано и на прокуратурата в Свиленград, въпреки че те са върнати през ГКПП „Капитан Андреево". Източник от МВР обясни, че седмината са върнати въз основа на реадмисионното споразумение между България и Турция от 1968 г., което предвижда предаване на граждани, които се издирват от правораздавателните органи на съответната държава. Заповедта за експулсирането може да се обжалва пред съд, но това не спира изпълнението. Не е ясно дали на предаването е имало представители на омбудсмана и на български или международни неправителствени организации. При предаването на Бююк наблюдатели нямаше и това също предизвика скандал. От началото на годината по това споразумение са върнати 130 души. Каква част от тях са заподозрени за участие в опита за преврат, не е ясно.

Случаят с предадените граждани рязко контрастира с отношението към политически бегълци от Турция, което демонстрира Гърция. Преди няколко дни полицията в Ксанти задържа двама турски офицери в кола с български регистрационен номер. Не е ясно дали са поискали убежище, но те не бяха върнати светкавично обратно на Турция. В Гърция вече има 8 военни, избягали от режима на Ердоган веднага след опита за преврат. Те поискаха убежище, а молбите им бяха отхвърлени на първа инстанция от съда. Те още не са екстрадирани, защото обжалват.