Бившият британски премиер Борис Джонсън днес даде най-категоричното си извинение за справянето с кризата с коронавируса, съобщава "Ройтерс".

Той призна, че правителството му е било твърде самонадеяно и първоначално е подценило рисковете, породени от вируса.

В изява преди официално разследване на начина, по който Великобритания се е справила с пандемията, Джонсън посочи, че поема отговорност за всички взети решения и разбира гнева на обществеността, след като разследването разглеждаше некомпетентност на правителството, пробождане в гърба и женомразство по време на най-голямата здравна криза от десетилетия.

Джонсън заяви, че COVID-19 първо се е появил като "облак на хоризонта", а не като "тайфун", убил повече от 230 000 души във Великобритания и заразил още много милиони.

Джонсън призна, че първоначално не е вярвал на прогнозите за смъртни случаи и че е прочел само някои от протоколите от ключовата научна консултативна група на правителството въпреки техните заключения, довели до най-голямото потискане на гражданските свободи след Втората световна война.

"Разбирам чувствата на жертвите и техните семейства и дълбоко съжалявам за болката, загубата и страданието", увери той в началото на двудневното изслушване.

Джонсън - министър-председател в продължение на три години между 2019 г. и 2022 г., подаде позорна оставка след поредица от скандали, включително твърдения, че той и други длъжностни лица са присъствали на тържества с алкохол на "Даунинг стрийт" през 2020 г. и 2021 г., когато повечето хора във Великобритания бяха принудени да стоят по домовете си.

В хода на разследването вече излязоха наяве пагубни показания за нежеланието на Джонсън за налагане на локдаун и за това как е бил объркан от науката.

Твърди се, че в един момент той е попитал дали с продухване на носа със сешоар може да се убие вирусът и е предложил да бъде инжектиран с COVID-19 по телевизия на живо, за да успокои обществените страхове.

Бившият премиер многократно беше изправян пред въпроси дали е чакал твърде дълго, за да наложи локдаун в началото на 2020 г. и дали това е довело до факта, че Великобритания се оказа една от страните с най-много смъртни случаи в света вследствие на пандемията.

Джонсън посочи, че е имало постоянни спорове между министри и длъжностни лица за това как да реагират и неговият кабинет е искал по-малко от него да наложи ограничения върху движението на хората.

Началото на заседанието беше прекъснато от протестиращи, които бяха предупредени, а в някои случаи им беше наредено да напуснат от председателя на следствието.

Амер Ануар, адвокат, представляващ някои опечалени семейства на починали от COVID-19, заяви, че Джонсън е наблюдавал "смъртоносна култура на безнаказаност, некомпетентност" и отношение към хората като към "токсичен отпадък".

Разследването включва доказателства от бившия главен научен съветник на правителството Патрик Валънс, който пише в дневника си през октомври 2020 г., че Джонсън е искал да остави вируса да се разпространи, вместо да нареди нов локдаун.

Други старши съветници, включително Доминик Къмингс и Еди Листър, твърдят, че Джонсън също е казал "оставете телата да се натрупат нависоко".