сн. Архив на BG VOICE

Каквото и да се каже за Станка Златева ще е малко. Родената в село Крушаре, Сливенско, състезателка се превърна в лицето на българската борба в последното десетилетие. Истинска шампионка, посланик на България и номер 1. Трудно скоро някоя друга BG спортистка, а и спортист, ще повтори постиженията на Станка на тепиха. През миналата седмица тя заяви, че прекратява спортната си кариера. Отказът й е жесток удар за борбата, защото едни блясваха и залязваха, но Станка си бе Станка. И носеше на плещите си този спорт, който смятаме за български, но върви към залез. Затова думите й: „Край, отказвам се!", прозвучаха толкова шокиращо. Признанието, за което се говореше с половин уста, дойде точно преди квалификациите за Рио. Явно Златева си е направила добре сметката. По-добре да го направи сега, когато все още е със статута на голяма и истинска звезда, отколкото да отнесе укорите на евентуален провал. „Време е", каза тя. Кратко, точно и ясно, но с много емоция. Тази същата, която я тикаше напред от първите й стъпки на тепиха. Всичко започва през далечната 1997 г., когато все още ни топлеше прясното злато на Валентин Йорданов от игрите в Атланта. Борбата тогава бе мъжка територия, а на жените се гледаше странно и с недоверие.

Първият й треньор е Демир Демирев в клуб „Херкулес". Завършва средното спортно училище „Пиер дьо Кубертен" (Ямбол). И тръгва към големите успехи. През 2006 година печели първата си световна титла в Гуанджоу. Но само седмица по-късно светът й се срива. Бащата на Станка, 51-годишният Злати Йорданов, умира в сливенската частна болница „Амброаз Паре", като най-вероятно става въпрос за лекарска грешка. Всички празненства и награди, които тя трябваше да получи, бяха отложени. Бъдещето й като спортистка също със сигурност е било на карта след такава драма. „Татко ми се обади, като спечелих титлата. Каза ми: „Какво направи ти, бе!" Това беше най-приятният момент тогава. Като се прибрах, се видяхме за 5 минути в неговата работа. Аз бързах и това беше", спомня си през сълзи шампионката.

Но един човек помогна на Станка отново да стъпи здраво на земята. Става въпрос за личния й треньор Симеон Щерев. Често пъти шампионката е признавала, че го чувства като втори баща. „Непрекъснато се караме в залата. Крещим си. За това, за онова. Но извличаме ползите от всички свади. Той ме обича изключително и съм му благодарна. По-често Симеон отстъпва, той все пак е по-възрастният", признава Златева. Щерев винаги е казвал, че Станка има сили да покори всички върхове. Дори и този, който така и не успя да завладее - олимпийската титла. Явно това ще остане недовършената мисия за боркинята. И през 2008-а, и през 2012 г. златото бе толкова близо. „Трябваше по-рано да загубя, за да разбера какво е да паднеш", каза тя, след като остана на косъм от титлата в Пекин. В Лондон отново малко не й достигна.

Нетипично за нейната зодия Риби, Станка е изключително упорита. Именно за това тя признава на няколко пъти, че се е провалила. Но хилядите български фенове пред телевизорите в Пекин и Лондон със сигурност не мислят така. Още повече че Станка е петкратна световна и шесткратна европейска шампионка. Три пъти става Спортист номер 1 на България. Тя признава, че женската борба не е това, за което всички си мислят. „Ние не се хващаме за косите и не се дерем с нокти. Знам, че някои хора, като чуят „борба" и не са ме видели на живо, ще си помислят - тази нещо не е наред. Но като си поговорят с мен, ще разберат, че грешат", признава Станка.

Почива си най-добре при мама Веселина в родното село Крушаре. „Тя дори не знае правилата на борбата. Но се вълнува изключително много", казва Станка. На село хората се държат с нея като с тяхното момиче, а не като с голямата шампионка. Не се оплаква от липса на пари като повечето си колеги, защото знае какъв е халът на българите. Човек на крайностите, тя трудно прощава предателства. Суетна като всяка жена, но не облича рокли просто защото не й отиват. „Има много приятелки козметички, които експериментират върху мен", разказва шампионката.

Станка доверява, че и сега е готова да има деца, семейство. „Може би още не се е появил подходящият мъж. Но със сигурност той трябва да е по-силен характер от мен. Не искам хората да казват - ето това е мъжът на Станка. Като всеки нормален човек мечтая за семейство, за деца. Искам дрехите да са ми в гардероб, а не в куфар. Да усетя спокойствието. Аз съм 5 дни тук, 10 там. Това ме побърква." И сега наистина ще може да го направи.

Сега Станка ще се отдаде на треньорство и ще има възможността да прави това, което най-много обича. Да помага на спорта, който дълго ще боледува без нея.