По време на концерта си в "Сфера" в Лас Вегас през уикенда Боно и U2 включиха публиката си в почитта към покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални.

На видеозапис от концерта в събота Боно говори пред публиката за предстоящата двегодишнина от нахлуването на Русия в Украйна и признава, че милионите хора са засегнати от продължаващия конфликт.

"За тези хора свободата не е просто стих от песен. За тези хора свободата е най-важната дума в света - толкова важна, че украинците се борят и умират за нея. И толкова важна, че Алексей Навални избра да се откаже от нея", каза Боно.

Навални, откровен критик на Кремъл, чието отравяне с нервнопаралитично вещество през 2020 г. влезе в световните медии, беше обявен за мъртъв в петък от руската затворническа служба. Той е бил на 47 години.

Според руската затворническа служба той е починал, след като се е почувствал зле и е изпаднал в безсъзнание по време на разходка в сибирския затвор, в който е бил държан.

"Очевидно Путин никога, ама никога няма да произнесе името му, затова почувствах, че тази вечер свободните хора оттук - хората, които вярват в свободата - трябва да произнесем името му", каза Боно.

След това Боно поведе скандиране на името на Навални, към което се присъедини и публиката. След това групата започна да свири кавър на песента "Don't Dream It's Over" на Crowded House.

Групата винаги е подкрепяла украинския народ.

В допълнение към набирането на средства, Боно и китаристът на U2, The Edge, изнесоха представление на метростанция "Крещатик" в Киев през май 2022 г. по покана на украинския президент Володимир Зеленски.