В единия ъгъл три жени се въргалят на пода в мол в Балтимор, щата Мериленд. Дърпат си косите, дрехите, хвърчат чанти, покупки. На другата страна двама мъже също се налагат. В един момент едната от кечистките вади електрошокова палка и с искрите удря повалените на земята други две жени. Това не е сцена от глупаво риалити или епизод на Федерацията по кеч, а твърде позната сцена от иначе „празничното" пазаруване след Деня на Благодарността.

Традиционно блъскане, очаквани сбивания и атаки със сълзотворен газ белязаха и тази година огромните намаления около т.нар. Черен петък. През 4-те почивни дни за Деня на Благодарността 92 милиона души се възползваха максимално от пословичните намаления, като мнозина уцелиха най-добрите оферти.

Но заслужава ли си

да се биеш и буташ за един таблет или чанта

Битките за намалените стоки в някои части на Америка започнаха преди дори магазините да са отворили.

В Калифорния паркингът на един от магазините на най-голямата търговска верига в страната "Уолмарт" се превърна в арена на бойни действия. Поне трима се сбиха помежду си заради пререждане, а служител на реда бе ранен.

В магазин от веригата „Kohl's" в Чикаго бяха арестувани двама души заради кражби на дрехи по време на Черния петък.

В Лас Вегас клиент на „Таргет" беше прострелян на паркинга заради нов телевизор, купен на промоция. Във Филаделфия две жени буквално се сбориха на пода на местния „Уолмарт" за 23-инчов телевизор.

И докато милиони се редят на опашки и се блъскат за намаления, други просто пазаруваха онлайн на така наречения Кибер понеделник.

bg-voice-145_556Според данни на Националната федерация на търговците 131 милиона души са пазарували по интернет, което е с 2 милиона повече от миналата година, а 8 от 10 компании са предложили оферти, на които не можем да откажем.

Мария Дамянова от Чикаго е сред тези милиони потребители, които използват свободното време в офиса, за да купят подарък за наближаващите празници. „Най-често пазарувам от „Амазон", но напоследък открих и няколко нови сайта. Последното, което взех, бяха кухненски ножове. Разликата в цената с „Амазон" беше 140 долара", каза Мария.

И докато тя се доверява на онлайн пазаруването, Фани е скептично настроена. „Не ми харесва да пазарувам онлайн. Не мога да го пробвам, не мога да го пипна, пък и нямам много доверие на сайтовете. Трябва да са много сигурни. Един или два пъти съм поръчвала нещо от сайт", сподели Фани. Тя не е доволна и от факта, че повечето намаления на Кибер понеделника са пресилени.  „Проверих цената онлайн преди 1 седмица на едни ботуши, които бяха на една такава нормална цена, и проверявайки ги тази седмица пак, бяха на двойно по-висока цена, но сега с отстъпка."

И за да стигнат подаръците от склада до елхата ви, на помощ идват куриерските компании като „FedEx". Само на Кибер понеделника, който е и най-заетият ден в годината за компанията, през техните дистрибуционни центрове са преминали 22 милиона пратки в цял свят - и това е само началото. „Всеки понеделник до настъпването на Коледа очакваме да имаме по близо 20 милиона пратки във всеки един от тези дни", казва Майк Мърфи, мениджър в дистрибуционния център на „FedEx" в Хилсайд, Илинойс.

На изпълнилите вече коледните си списъци ще пожелаем весели празници, но за тези, които тепърва ще се редят на опашки или ще стоят пред компютрите с часове, избирайки какво да подарят на любимите хора, имаме съвет:

Събота преди Коледа или както търговците я наричат - Супер събота, ще бъде спасителната сламка за клиенти, решили да купят подаръци в последната минута. Този ден поставя края на периода, в които търговците могат да изчистят магазините си от стоката. Тогава може да очаквате и най-големите отстъпки.

А на 18 декември, когато е Националният ден на безплатната доставка, повече от 500 магазина няма да ви таксуват за транспортни разходи, а куриерски фирми като „FedEx" ще се погрижат пратките да пристигнат навреме, за да ги сложите под елхата или в коледните чорапчета над камината.