Стоил Стоилов

Близки и приятели се простиха с българския културист Стоил Стоилов. Той издъхна внезапно сди след последното си състезание. Стоилов спечели второ място за културизъм в категория за ветерани на национално ниво в Съединените щати. Статуетката, на която пише 2014 г., е една от многото в кариерата на българина, посветил повече от 25 години на мечтата си да стане професионалист в този спорт. Александър, един от близките му приятели, споделя, че в живота Стоил е станал шампион отдавна с това, че никога не се е отказал да преследва тази мечта. ,,Колкото пъти падаше, толкова пъти се изправяше и продължаваше."

Българският атлет има множество награди от европейски, щатски и национални състезания както в България, така и в Щатите. Това, с което ще го запомнят мнозина, обаче е скромният му нрав и устременост. ,,Той искаше хората да го помнят с това, но не е целял да става звезда. Напротив, винаги е водил обикновен живот", казва Петьо, който го познава от години.

Приятелите на Стоил още не разбират каква може да е причината за ненавременната му кончина. ,,Говорихме след състезанието, всичко беше наред, даже си обещахме да изядем по едно кюфте", казва Сашо с усмивка и през сълзи. Опечалени от загубата са съпругата на Стоил Снежана и синът му Атанас. Пред BG VOICE той сподели, че най-важното нещо, на което го е научил баща му, е да бъде силен. ,,Дори в мига, преди сърцето му да спре, той не каза, че го боли."

Една от причините за смъртта му може да е и това, че Стоил продължил строгата си диета. Той планирал да се състезава за последен път в родна България. Сега семейството му е решило да пренесе останките му там, където той печели първите си титли. Транспортът на тялото обаче струва скъпо. Ако желаете да помогнете, можете да го направите в дарителска сметка на името Stoilov  в Chase bank, account number: 3081793118.