Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е поискал от външния министър на Китай и други свои колеги да използват влиянието си, за да разубедят Иран да нанесе удар по Израел, съобщи Държавният департамент на САЩ на 11 април. През изминалия ден Блинкен е разговарял по телефона с китайските, турските, саудитските и европейските си колеги, "за да изясни, че ескалацията не е в ничий интерес и че страните трябва да настояват Иран да не ескалира", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкен също така разговаря по телефона с израелския министър на отбраната Йоав Галант, "за да потвърди силната подкрепа на САЩ за Израел срещу тези заплахи", каза Милър. Духовното ръководство на Иран се закани да отвърне на удара, след като на 1 април израелски удар изравни със земята иранска дипломатическа сграда в Дамаск, убивайки седем членове на иранската елитна Революционна гвардия, включително двама генерали.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Съединените щати са "предупредили" Иран за заплахите му към Израел.

В сряда президентът Джо Байдън заяви, че подкрепата на САЩ за сигурността на Израел е "желязна", въпреки критиките му към воденето на войната в Газа от министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Съединените щати неведнъж са отправяли публични призиви към Китай, смятан за техен най-голям дългосрочен глобален съперник, да направи повече за справяне с кризата в Близкия изток, включително чрез натиск върху Иран, който подкрепя "Хамас".

На свой ред Пекин критикува Съединените щати като пристрастни към Израел.